Advertentie
sociaal / Nieuws

Lokale bestuurders optimistisch na afloop congres

De gemeenten zijn opgelucht nu de VNG weer gaat onderhandelen over het beruchte onderdeel in het bestuursakkoord over de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Volgens de stemmers op het VNG Congres is er een duidelijk signaal afgegeven aan het kabinet. Na afloop van de stemming op het #VNGcongres zijn de lokale bestuurders dan ook optimistisch gestemd.

08 juni 2011
De gemeenten zijn opgelucht nu de VNG weer gaat onderhandelen over het beruchte onderdeel in het bestuursakkoord over de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Volgens de stemmers op het VNG Congres is er een duidelijk signaal afgegeven aan het kabinet. Na afloop van de stemming op het VNG Congres zijn de lokale bestuurders dan ook optimistisch gestemd.
Beter
Zoals wethouder Caroline Szalata (PvdA) van Kerkrade. Haar gemeente kampt met een hoge werkloosheid en telt nogal wat Wsw-ers, namelijk 1300 op een bevolking van krap 48 duizend. ‘Als er voor het ongewijzigde bestuursakkoord was gestemd waren de gevolgen voor mijn gemeente niet te overzien geweest.’ Toch is de toekomst van de Wsw allerminst zeker beaamt de wethouder: ‘Of het gunstig wordt weet ik niet, maar het zal in elk geval beter zijn dan het eerst zou worden en daarom hebben we uiteindelijk voor het aangepaste akkoord gestemd.'

Powerplay
Wethouder Trix van der Torren (VVD) was niet zo te spreken over de harde opstelling van minister Donner: ‘Jammer dat Donner ijskoud zegt dat er geen bestuursakkoord is. Maar ja, dat is natuurlijk powerplay. Overigens vertrouwen we er wel op dat het goed komt. Ik vind dat het goed is gedaan door de VNG, je moet op een gegeven moment ook niet alles op de spits drijven. Dat vonden wij ook, daarom hebben we ook voor gestemd.

Maximaal haalbare
Burgemeester Gerard Renkema (CDA) van de gemeente Nijkerk: ‘Dit was het maximaal haalbare, ik ben tevreden met de uitslag. Het was een bevestiging van wat we allemaal voelden. Maar aan de andere kant heeft Donner ook een begrijpelijke insteek, het is noodzakelijk om verder te gaan.’ Overigens had zijn gemeente ook voor gestemd op het oorspronkelijk bestuursakkoord. ‘We hebben in onze gemeente dan ook niet zoveel Wsw-ers,’ verontschuldigt hij zich.

Boodschap
Gastheer Herman Kaiser (CDA), burgemeester van de congresgemeente Doetinchem, vindt ‘zijn’ congres in alle opzichten geslaagd. ‘De VNG heeft dit bestuurlijk slim en politiek heel tactisch aangepakt, anders had 86 procent ook niet voor gestemd.' Kaiser vermoedt dat Donner zich voor de ruim drieduizend bestuurders wat harder heeft opgesteld dan wat hij werkelijk van plan is. ‘Dat hoort natuurlijk een beetje bij het rollenspel. Bovendien kan hij in zijn eentje ook niet alle schaakstukken verzetten, daar heeft hij het kabinet voor nodig. Maar wat het kabinet wel moet beseffen is dat ze absoluut de steun van de gemeenten nodig heeft. En de boodschap van die drieduizend bestuurders kan hem in elk geval niet zijn ontgaan de afgelopen dagen.’

Bekijk hier de interviews met o.a. minister Donner die BB op het VNG Congres maakte

Bekijk
hier de tweets, foto's en filmpjes van het VNG Congres

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie