Advertentie
sociaal / Nieuws

Slechts vijf Rotterdammers vast contract in Westland

Hoewel slechts vijf Rotterdammers een vast contract kregen, blijft de Rotterdamse wethouder Marco Florijn vol goede moed om werklozen in de kassen aan het werk te krijgen.

17 juli 2012

Tot nu toe hebben slechts 5 Rotterdammers van de 700 werklozen die uit de regio met bussen naar het Westland zijn geweest een vast contract. ‘We hadden meer instroom verwacht.’

Betere voorbereiding
Van de 24 Rotterdammers die in maart door het selectieproces kwamen en met behoud van uitkering in de kassen mochten werken, zijn 18 deelnemers uitgevallen tijdens of na hun proeftijd. Een zit nog in zijn proeftijd. Er zijn volgens Yvonne van Oers, de woordvoerder van wethouder Marco Florijn, verschillende redenen voor het lage aantal. ‘Mensen hebben lang niet gewerkt en problemen met het zware fysieke werk. Het blijkt dat we ze beter hadden moeten voorbereiden.’

Proefkas
De gemeente onderzoekt daarom de mogelijkheid van een proefkas. ‘Mensen kunnen dan werkritme en ervaring opdoen voor we ze bij een werkgever plaatsen.’ De gemeente had sowieso meer instroom verwacht. ‘Het waren er minder en daarom bleven er ook minder over.’ Intussen is de gemeente bezig om ook op andere manieren mensen aan werk te helpen. ‘Bijvoorbeeld via uitzendorganisaties waar we honderden vacatures hebben voor de tuinbouw, maar we hebben ook 360 vacatures in de zorg en de haven.’

Ongelukkig timing
Wethouder Marco Florijn was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar, maar in zijn brief aan de raadscommissie zegt hij dat werkgevers in het Westland nog steeds sceptisch zijn over het aanbod en liever met arbeidsmigranten, scholieren of studenten werkt. ‘Daarover moeten we de discussie aangaan met de werkgevers’, aldus Van Oers. ‘Het heeft ook met de ongelukkige timing te maken’, weet ze. ‘Werkgevers hadden al veel mensen geregeld voor de zomer toen ons project begon. In september verwachten we een betere instroom.’

Gekort
De wethouder wijst er ook op dat de economische crisis niet aan het Westland voorbijgaat. Toch zijn er tot en met juni in de verschillende sectoren ruim 900 Rotterdammers naar werk uitgestroomd en is de gemeente bezig met het invullen van 4000 vacatures met baangarantie. Op die manier wil Florijn in deze collegeperiode de doelstelling van 10.000 mensen aan het werk gaan halen. Alleen de werklozen in het Westland die niet kwamen opdagen worden gekort op hun uitkering. De mensen die zijn uitgevallen niet. ‘Zij hebben het geprobeerd, maar hebben niet de productie gehaald of kregen klachten. Daar kun je ze niet voor korten.’

Komkommertijd
Ondanks zijn vakantie stuurt Florijn wel de nodige tweets de wereld in. Ook over de “hysterie over de kassen”. Hij moet daar erg om lachen. ‘Laat ons na pas drie maanden gewoon ons werk doen. 'komkommertijd’ Hij laat ook weten dat werken in de kas weliswaar een belangrijk speerpunt blijft, maar dat andere sectoren net zo belangrijk zijn. ‘Uitstroom staat voorop.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Waarom zouden die mensen ook gaan werken. Er is toch geen enkele stimulans om te werken.En ik heb het graag voor hun over. Wij beide waren workaholic! Enne na onze dood betaklen wij 50 % erfrechtbelasting (tarief zonder kinderen). Op dit moment betalen wij 60 a 80 %, of nog meer belasting (box 3). Immers het tatief in die box is 30 % van 4 % rendement. Maar het rendement is nog geen, 2 % of zelfs verlies. Maar de Staat blijft uitgaan van een rendement van 4 %, onder het motto "haal het waar het is".Kortom dit heet rechtvaardigheid. Iedereen mag doen wat hij wil. Probleem is dat dat de categorie waar ik toe behoor, met rasse schreden aan het uitsterven is! Of gaan we gewoon geld bijdrukken? Warempel ik denk dat dat de oplossing is! Dus de Grieken zien het nog niet zo slecht!
pieter / wegkijker
Als er van de 24 deelnemers al 18 zijn uitgevallen dan kan ik me voorstellen dat werkgevers liever met oost-europese werknemers en studenten werken.

Waarom begon Rotterdam niet met 24 goed genotiveerde en enthousiaste mensen. Dit zou werken als een charme-offensief. Mijn conclusie is dat de maatschappij niet maakbaar is en dat je moet accepteren dat een aantal mensen niet meedoen. Deze groep is om wat voor reden dan ook (fysiek, psychisch, sociaal in combinatie) niet in staat om iets te doen.
Novalis / Adviseur
Ik kan mij geenszins aan de indruk onttrekken dat hier mogelijk sprake is van een onzorgvuldig geplande actie. Dat een wethouder wil scoren moge een feit zijn. Dat een wethouder als gevolg van een slecht geplande en doordachte actie schade aanricht, is een zeer slechte zaak. De werkgevers zien hierin alleen maar een bevestiging van hun stelling en zullen zeker niet meer zo snel bereid zijn om nog mensen uit deze categorie aan te nemen. Een goed Nederlands spreekwoord luidt: "bezint(verzint) eer ge begint". Bij de handelwijze van deze wethouder kun je spreken van "begint eer ge bezint".
Kritikus / Geen Hagenees
Marco Florijn was hèt toptalent van de PvdA. WAS, want met deze faliekante mislukking is hij afgebrand. Net als zijn voorganger, Dominique Schrijer, ook al zo'n talentje uit de rode familie.

Gerard Jan de Ruiter / consulent
Het is geenszins verbazingwekkend dat er een grote uitval is van de kandidaten voor werk in de kassen. Mensen die langdurig werkloos zijn passen zich aan aan de omstandigheid van het niet hebben van werk. Hun handelingstempo bijvoorbeeld ligt een stuk lager.Hier zijn uitgebreide onderzoeken naar gedaan. Lees bv een tijd zonder werk van Godfried Engbersen cs. Om werklozen opnieuw aan het werk te helpen zijn methodieken ontwikkeld, welke wel leiden tot succes. Het zou goed zijn als de heer Florijn daar zijn handelen op zou baseren. Dat leidt tot meer succes als deze actie. En zou voorkomen dat politieke nitwits gaan roepen dat er maar gekort moet worden op uitkeringen, alsof dat niet allang staand beleid is.
Martin Worsdorfer / raadslid Den Haag (VVD)
VVD Den Haag is ontevreden met de resultaten tot nu toe. Zie voor onze vragen: http://www.vvddenhaag.nl/3507/nauwelijks-uitkeri …
Hannes Haganum / kritisch lezer
Zoiets kun je nou typisch verwachten van een toptalent van de PvdA. Deze zogenaamde politieke toptalenten zijn zo druk bezig met hun carrière, dat ze de hele dag op het Binnenhof bezig zijn met hun ego te promoten en met twitteraccounts. Voor het ontmoeten van gewone mensen, die even de boot hebben gemist in de maatschappij, hebben ze geen tijd en geen interesse. iedereen die normaal meedraait in de maatschappij had dit resultaat kunnen voorzien. Het gaat niet om een politieke voorkeur, maar zulke blunders zou Jan Marijnissen nooit maken. Jan heeft een feilloze antenne voor wat er speelt in de maatschappij.
Janssen / Boekhouder
Lang geleden was ik klaar met studeren. Na 2 maanden werkloos te zijn, had ik een baan. Voor de tussentijd kreeg ik een uitkering, bijstand.

Tijdens het gesprek met de consulent gat ik aan, dat een uitkering niet nodig was, ik had toch zo een baan.

Je had haar gezicht moeten zien; zij keek mij aan en geloofde het helemaal niet. Als reactie kwam: mijnheer u begrijpt het niet helemaal, U dient deze uitkering te accepteren. Toen ik het geld kreeg, heb ik het aan mijn ouders gegeven als kostgeld. Dan kregen zij nog iets van hun belastinggeld terug.

Over het algemeen ben ik tegen de overheid, vooral in de huidige vorm. De sociale collectieve sector die nu 300 miljard kost, is daarmate verstikkend en doodmakend dat zelfs werklozen niet gaan werken. Waarom zouden ze, krijgen geld voor niet doen. Maar om een wethouder de schuld te geven, vind ik te ver gaan. Als ik de overheid was, schafte ik de bijstand en WW af.

Die werkloze gasten krijgen een baan in de schoot geworpen. Ik moest het zoeken. Het lijkt mij toch logisch dat een werkloze zelf ook belangrijk vindt om een baan te vinden.

Als iemand vindt dat de werkloze mensen zielig zijn, stel ik voor dat je hun uitkering zelf uit eigen zak betaald i.p.v. de geldzak van de gemeenschap. Eens kijken hoelang je dit volhoudt.
Bas / logicus
Ach, het enkele tonnen kostende project waar bijna een jaar aan gewerkt was heeft maar slechts 5 slecht betaalde baantjes opgeleverd. Voor mensen met een IQ boven de 70 was het al meteen duidelijk dat dit project een flop zou worden. De enige die er profijt van had was Desiree Van Yperen. Ze mag de grote flop als beloning op een positieve wijze op haar intern (werkplein westland) CV vermelden. Terwijl een dergelijk fiasco normaliter (op een ander niveau) direct tot gevolg zou hebben dat je nog nauwelijks ergens aan de bak kunt komen. Wellicht nog enkel als putjesschepper. Beste Desiree, je mag van mij een nieuwe baan zoeken. Neem er dan een zoals je de werkzoekenden in het Westland hebt aangeboden. Een baan als paprikaplukster die tot 30% onder het wettelijk minimum loon betaald, waar CAO afspraken niet meer gelden en je persoonlijke gezondheid er niet toe doet. Je vorige werkgever vult dat dan wel aan tot 100% bijstandsniveau. En als je het werk onder de huidige slechte(re) condities dan ook nog vol weet te houden tot ± 2020 kan je zo de IVA in.
rein.annema / directeur bureau integriteitszorg de Achterhoek
Wordt een beetje moe van al dat negatief geschrijf. Mensen schrijven maar wat zonder dat ze echt weten hoe mensen met een uitkering leven. Het ene vooroordeel buitelt over de andere heen. Men durft ook niet echt zijn eigen naam in de reactie te geven. Dan is het heel erg makkelijk je achter pseudonamen te veschuilen. Mijn voorstel is om al die criticasters door Marco Florijn op te halen met die zelfde bus en met hun naar die kassen te gaan. Dan eens kijken of ze niet ook in staat zijn minder zwart wit naar deze kassen te kijken. Overigens als ambtenaren kritiek hebben dan mag dat altijd, maar wel open en loyaal.
Advertentie