Het plaatsen van werkkrachten uit de sociale werkvoorziening (Wsw) bij een commercieel bedrijf lijkt een succes in Rotterdam. Opnieuw gaat een grote groep, 118 Wsw’ers, voor de commerciële onderneming Ferro-Fix werken. Inmiddels werkt in Rotterdam 62 procent van deze mensen op detacheringsbasis in een onbeschutte werkomgeving, ofwel bij een commercieel bedrijf.
Toename van Rotterdamse wsw'ers bij regulier bedrijf
Het plaatsen van werkkrachten uit de sociale werkvoorziening (Wsw) bij een commercieel bedrijf lijkt een groot succes in de gemeente…
Gemeentelijk bedrijf opgekocht
Dat maakte de gemeente Rotterdam woensdag bekend. De ondernemers Ron Broeders en Leonard de Nijs kochten het voormalige gemeentelijke bedrijf (Robedrijf) van de gemeente op. Zij namen bovendien de 118 mensen op detacheringbasis over van het bedrijf, dat onder meer ondergrondse huisvuilcontainers maakte. Dat is nu wat Ferro-Fix onder meer voor de gemeente gaat doen. Naast de 118 WSW’ers komen er ook zeven begeleiders vanuit de gemeente bij Ferro-Fix te werken.
Werken naar vermogen
De basis voor het 'uithuisplaatsen' van wsw’ers is onder andere de Wet werken naar vermogen die door de val van het kabinet is gestrand. De wet betekende onder meer dat twee derde van het aantal WSW’ers in Nederland uit de beschutte werkomgeving wordt gehaald en in commerciële bedrijven aan de slag moet. Rotterdam was een van de gemeenten in Nederland die vooruitlopend op die wet daar al mee bezig was.
Marco Florijn
Wat de Rotterdamse wethouder Marco Florijn (sociale zaken) betreft gaat hij door met de plannen die nu zijn gestrand. Hij gelooft in het idee achter de wet, omdat je meer kijkt naar wat mensen wel kunnen en niet naar wat ze niet kunnen. ,,Ik ben er trots op dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Ook voor mensen met een arbeidsbeperking is er plek is in het bedrijfsleven’’, aldus Florijn.
Verder uitbouwen
Broeders zegt dat mensen moeten ophouden om over wsw’ers te praten alsof ze niets kunnen: ,,We moeten kijken naar wat ze wel kunnen.’’ De wijze waarop de gemeente nu samenwerkt met ondernemers in combinatie met het 'uithuisplaatsen' van wsw’ers, wil Florijn verder uitbouwen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het gaat hier om het voormalige SW-bedrijf Ultimade dat een tamelijk gegarandeerde opdracht uitvoert voor de Roteb, de gemeentelijke vuilnisophaaldienst. Het vraagt om veel meer informatie om te kunnen beoordelen of dit een succesvolle uitplaatsing van SW-medewerkers betreft of dat we getuige zijn van een administratieve truc: het plakken van het etiket onderneming op een risicoloze sw-activiteit.
Onderstreep de reactie van Henk van Bruggen.
Met rondpompen van geld tussen onderscheiden rechtspersonen die onder verschillende fiscale en ministeriele regiems vallen, wordt geen maatschappelijk probleem opgelost dan wel sociaal ondernomen.
Ben graag bereid tot nader contact.
Vr. groet, Gert Rebergen
www.dwarswerk.nl & www.izare.nl