Advertentie
sociaal / Nieuws

SP wil Kamerdebat over sluiting Twents SW-bedrijf

De SP heeft een Kamerdebat aangevraagd over de voorgenomen sluiting van het Twentse werkvoorzieningsbedrijf Top Craft. Vorige week maakte het bestuur van Top Craft bekend dat het SW-bedrijf ontmanteld wordt.

03 november 2011

De SP heeft een Kamerdebat aangevraagd over de voorgenomen sluiting van het Twentse werkvoorzieningsbedrijf Top Craft. Vorige week maakte het bestuur van Top Craft bekend dat het SW-bedrijf ontmanteld wordt.

Bedoeling

Niet alleen in Twente zijn er problemen met de omvorming in de SW-sector. Ook in Den Haag en Zaanstad komen SW-bedrijven in problemen door wachtlijsten en het niet-verlengen van tijdelijke contracten. 'Het kan nooit de bedoeling van de Wet werken naar vermogen zijn geweest dat mensen achter de geraniums komen, of dat bedrijven gesloten worden', aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Ze wil dat staatssecretaris De Krom uitzoekt wat er bij de drie bedrijven aan de hand is.

Rauw op dak

De problemen die spelen bij Top Craft zijn het gevolg van de nieuwe Wet werken naar Vermogen, meldt het bestuur van Top Craft. 'Het bericht van sluiting is de werknemers rauw op hun dak gevallen', aldus Karabulut. 'Bij deze voorgenomen sluiting staan puur financiële doelstellingen voorop. De sluiting is dus deels veroorzaakt door Rijksbezuinigingen. Als dat zo is, mag de regering het niet langer overlaten aan de gemeenten.' Het debat met staatssecretaris De Krom is op 17 november.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alexander / ambtenaar
Zorg voor werknemers in specifieke omstandigheden is kennelijk geen issue meer. Ook niet bij de regeringspartij die zegt de zorg voor mensen in zijn beginselverklaring te hebben staan.
wietse / bel.ambt
Dit is een typische streek van de rechtse alleen maar economisch gerichte regering om op dit soort zaken te bezuinigen. De 1e is gevallen, hoeveel volgen er nog?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De SP wil er kennelijk nog niet veel van snappen. De sluiting is natuurlijk een autonome aangelegenheid van de drie gemeenten en vloeit voort uit de slechte financiële resultaten van dit SW-bedrijf. De drie gemeenten willen straks snel inspelen op de nieuwe wetgeving. De gemeenten verdienen daarom lof voor hun professionele handelen. Hun actie is beter dan de pappen en nat houden tactiek van de SP.
Gerard Veldhuis / voorzitter or / preventiemedewerker
Hr Wiersema, volgens mij bent u degene welke het niet snapt, de gemeente geeft aan te liquideren zonder dat er een onderbouwd plan onderligt.

De Wet werken naar vermogen wordt hier als excuustruus gebruikt.

Dan kunt u zeggen dat u hier alle lof voor heeft, zou ik het plan even goed lezen als ik u was, ze denken dat liquideren door de commissie Westerlaken gepromoot wordt, gezien dat ze het plan als onderliggend stuk er bij hebben gedaan, het plan staat er haaks op, weer een geval van een bestuur dat de klok heeft horen luiden maar bij God niet weet waar de klepel hangt.
Advertentie