Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Houd openbare zwembaden publiek’

Het aantal zwembaden is afgenomen en het aantal kinderen zonder zwemdiploma is tussen 2018 en 2022 verdubbeld.

ANP
15 februari 2024
Kinderen krijgen zwemles
Shutterstock

Openbare zwembaden moeten in publieke handen blijven en daar moet het kabinet samen met gemeenten een plan voor maken. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA en SP en gaat daarmee in tegen het advies van verantwoordelijk minister Conny Helder.

Juridisch Medewerker

JS Consultancy
Juridisch Medewerker

Coördinerend inspecteur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Coördinerend inspecteur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Minder zwemdiploma’s

De linkse partijen wijzen erop dat het aantal openbare zwembaden de afgelopen decennia is afgenomen, terwijl de bevolking bleef groeien. Intussen is het aantal kinderen zonder zwemdiploma tussen 2018 en 2022 verdubbeld. Het is aan de overheid om te zorgen dat er voldoende geschikte zwembaden zijn, aldus de Kamerleden Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) en Michiel van Nispen (SP).

Herinvoering schoolzwemmen

De Kamer stemde eveneens in met een voorstel van dezelfde twee parlementariërs om serieus na te denken over de herinvoering van schoolzwemmen. Mohandis kreeg ook een meerderheid achter zijn oproep om te zorgen dat alle gemeenten in Nederland zwemlessen aanbieden aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Een kwart van de kinderen zonder diploma behoort tot die groep.

Wachtlijsten voor zwemles

Zelf haalde Mohandis (38) begin deze maand pas zijn zwemdiploma. Hij maakt zich al langer sterk voor behoud van zwembaden en de aanpak van de lange wachtlijsten voor zwemles waar veel ouders mee te maken hebben.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het exploiteren van publieke zwembaden kost veelal bakken met geld. Het redelijkerwijs in stand (kunnen) houden van deze zwembaden is vooral te relateren aan het draagvlak (bezoekersaantallen). In sommige situaties kan dit ook leiden tot meer regionale samenwerking.
Advertentie