Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet moet met miljoenen over brug komen

De G40 vindt dat het kabinet met miljoenen euro's extra geld voor de jeugdhulp over de brug moet komen.

25 april 2019

Er is structureel meer geld nodig voor de uitvoering van de Jeugdwet. Dat stelt het stedenwerk G40. Een bedrag wil de G40 niet noemen, maar bij een efficiencykorting van 450 miljoen euro en een toename van het aantal jongeren in jeugdhulp van 12 procent ‘kun je uitgaan van hele grote bedragen’.

Voorjaarsnota

Dat laat de Groningse wethouder Mattias Gijsbertsen en voorzitter van de Sociale Pijler van de G40, via zijn woordvoerder weten. De G40 wil ook de VNG niet in de wielen rijden; die onderhandelt namens alle gemeenten met het rijk over structureel meer geld voor de jeugdhulp. De VNG wil dat het kabinet in zijn voorjaarsnota extra financiële middelen voor de jeugdhulp vrijmaakt. De G40 onderstrepen deze inzet, stelt het stedennetwerk in een reactie op de onderzoeken naar onder meer de volumegroei in de jeugdhulp die minister De Jonge (VWS) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onvoldoende vruchten

‘Het resultaat van deze onderzoeken rechtvaardigen de noodklok die steden al geruime tijd luiden’, aldus Gijsbertsen. ‘De steden werken hard aan een effectieve en efficiënte jeugdhulp. Ze krijgen steeds beter grip op het zorgveld en zetten preventie volop in om de behoefte aan zware hulp terug te brengen, dan wel voor te zijn.’ De inzet werpt, in financiële zin, nog onvoldoende vruchten af. ‘Het rijk is hierbij nodig. Om de veranderingen goed door te kunnen voeren, is tijd en structureel meer geld nodig.’

Begrotingen onder druk

Door de tekorten binnen het sociaal domein staan de begrotingen van de gemeenten onder druk. ‘De

noodzakelijke kosten voor het sociaal domein zorgen voor steeds minder ruimte om te investeren andere stedelijke opgaven zoals de energietransitie en woningopgave. Dit zijn opgaven waarvoor we gezamenlijk aan de lat staan. Daarom zijn ook extra financiële middelen nodig’, benadrukt Gijsbertsen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De G-40 gemeenten kunnen beter eens wat creatiever met geld omgaan. Gewoon meer doen aan preventie en zeker niet meer uitgeven dan het Rijk verstrekt, dus de drempels voor het verkrijgen van zorg gewoon verhogen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie