Advertentie
sociaal / Nieuws

Inkomstenvrijlating voor jongeren in Enschede

Enschede loopt vooruit op de aangekondigde wetswijziging.

20 mei 2024
Shutterstock werkende jongere
Shutterstock

Enschedese jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering mogen vanaf 1 juli een deel van hun inkomsten uit werk houden. Daarmee loopt de gemeente voor op een aangekondigde wijziging van de participatiewet.

Consulent Participatie

Gemeente Gooise Meren
Consulent Participatie

Recruitment adviseur publieke sector

BMC
Recruitment adviseur publieke sector

Vrijlatingen

De participatiewet kent op dit moment een aantal verschillende vrijlatingen voor inkomsten. Standaard mogen bijstandsgerechtigden tot 25 procent van hun inkomsten houden, met als maximum een bedrag van 246 euro, voor een periode van zes maanden. Jongeren tot 27 jaar hebben daar echter geen recht op. De achterliggende gedachte zijnde dat zij zich beter kunnen richten op onderwijs en het eventueel behalen van een startkwalificatie.

Leeftijdsgrens

Die leeftijdsgrens van 27 wordt voor meer dingen binnen de participatiewet gehanteerd. Zo is er sprake van een zoektermijn van vier weken. Jongeren die aankloppen bij de gemeente voor een bijstandsuitkeringen moeten die termijn wachten voordat zij aanspraak kunnen maken op een bijstandsuitkering. Onder andere de gemeente Haarlem maakte eind vorig jaar bekend dat ze die zoektermijn niet meer inzet.

Wetswijziging

Daarmee loopt de gemeente voorop op de wetswijziging ‘Participatiewet in Balans’. Enschede neemt nu ook een stap in die richting en heeft besloten de inkomstenvrijlating niet meer te laten afhangen van leeftijd. Als onderbouwing noemt het gemeentebestuur dat soms maatwerk nodig is om jongeren zich te laten ontwikkelen. Met andere woorden: de beleidsopvatting dat jongeren zich eerst moeten focussen op onderwijs is niet altijd waar.

Maatwerk

‘Door deze beleidsaanpassing wordt het aantrekkelijker voor jongeren om stappen te zetten richting werk. Wij hebben ons vanuit Enschede bestuurlijk en ambtelijk hard gemaakt voor een flink aantal wijzigingen in de Participatiewet. Daar is deze er één van. We begrijpen dat niet iedereen dezelfde behoeften heeft. Daarom blijven we maatwerk leveren, ook voor kwetsbare jongeren.’ aldus wethouder Arjan Kampman.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Gemeenten behoren niet vooruit te lopen op wetswijzigingen, tenzij met instemming van het ministerie. Wie roept deze Gemeenten tot orde?
Advertentie