Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekeraars willen ouderenzorg niet naar gemeenten

André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland zegt dat in een interview in Trouw woensdag. Volgens hem kunnen de verzekeraars de…

De zorgverzekeraars willen de ouderenzorg zelf ter hand nemen en niet dat die wordt overgeheveld van de AWBZ naar de gemeenten.

Efficiënter en goedkoper
Dat zegt André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland in een interview in Trouw woensdag. Volgens hem kunnen de verzekeraars de ouderenzorg beter, efficiënter en goedkoper uitvoeren dan de gemeenten.

Tekort
Het tekort voor de AWBZ bedroeg vorig jaar 3,3 miljard euro. Het was het derde jaar op rij dat het tekort meer dan 3 miljard euro bedroeg, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. Veel politieke partijen pleiten er nu voor om de verpleging en verzorging van ouderen uit de AWBZ naar de gemeenten te verschuiven.

Zorg
,,Ik kan me voorstellen dat de politiek de huishoudelijke hulp - en straks ook de begeleiding - overhevelt naar de gemeenten. Dat is welzijnswerk, geen onverzekerbare zorg. Maar wassen, medicijnen toedienen of een stoma aanleggen, dat is echte zorg. Dat moet een verzekerd recht blijven en niet een sociale voorziening ter beoordeling van de gemeenten. Straks moet je maar afwachten of je die zorg krijgt'', aldus Rouvoet.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg

Voor één keer geef ik de zorgverzekeraars groot gelijk. Onderscheid tussen zorg en welzijn (zeg maar alle niet-zorg) mag uiteraard worden gemaakt,maar 'echte' zorg (behandeling, verpleging, consulten, medicijnen) moet gewoon voor iedereen hetzelfde worden geregeld, namelijk op basis van een afgesloten zorgverzekering. Het mag toch niet zo zijn, dat gemeenten bepalen op welke zorg hun oudere ingezetenen eigenlijk recht hebben? En trouwens, waarom wordt ouderenzorg gezien als iets van andere aard dan - zeg maar - jongerenzorg? Kortom, zorg behoort ion de zorgverzekering te blijven, voor oud en jong,. Anders begeven we ons op een hellend vlak voor wat betreft gelijke behandeling en rechts(on)gelijkheid..

Op 5 september 2012, 20:27
pieter

Helemaal eens met Annemiek. Leuk dat een IC medewerker een vakblad voor ambtenaren en bestuurders leest.

Op 6 september 2012, 10:48
J. Derckx

Zorg in handen van de gemeente waar de politieke kleur bepaald hoeveel er aan zorg besteed wordt is ongelijkheid per gemeente.
Zorg bij de verzekeraar betekent nog hogere premie, meer eigen risico en de laagst mogelijke kwaliteit, dan is er meer winst over.
Kies uit 2 slechte, deze VVD-overheid loopt weg voor haar verantwoording.

Op 6 september 2012, 14:20

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in