Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdbeschermers gaan actie voeren voor meer collega's

Uit een recente FNV-stemming blijkt dat 95 procent van de leden bereid is om desnoods langdurig actie te voeren.

04 oktober 2022
persoon met FNV-hesje, vanaf de rug gezien.

Jeugdbeschermers gaan vanaf maandag 10 oktober actievoeren. Ze willen vooral meer collega’s omdat de werkdruk nu veel te hoog is. ‘Om deze sector nog te kunnen redden is een keiharde noodrem nodig’, aldus de FNV.

Bureaudiensten

De acties volgen nu het ultimatum aan minister Weerwind (Rechtsbescherming, D66) is verstreken. Eerst zal een deel van de bureaudiensten worden geschrapt, daarna alle diensten. Ook zullen er fors minder huisbezoeken worden afgelegd door jeugdbeschermers. Dat laat de FNV weten in een persbericht.

Langdurige actie

Onlangs deed Weerwind toezeggingen om de jeugdbeschermers tegemoet te komen, maar die zijn volgens de FNV ‘volstrekt onder de maat.’ Uit een recente FNV-stemming blijkt dat 94 procent van de leden het hiermee eens is - 95 procent is bereid is om desnoods langdurig actie te voeren.

Moeras

‘Het is heel vervelend dat medewerkers in deze situatie zitten door toedoen van andere partijen die hun verantwoordelijkheid verzaken’, aldus FNV-bestuurder Jeugdzorg in het persbericht. ‘Het is nog vervelender dat medewerkers nu zelf ook nog degenen moeten zijn die de sector uit het moeras moeten trekken. Maar om dit nog te kunnen redden is er nu een keiharde noodrem nodig. En omdat niemand die aantrekt, doen we het zelf. Wij zien geen enkele andere optie meer.’

Extra personeel

Uit een inventarisatie van de FNV blijkt dat jeugdbeschermers gemiddeld twee keer meer gezinnen bijstaan dan verantwoord is. De vakbond wil om die reden dat er zo snel mogelijk 5.000 jeugdbeschermers bijkomen. Om die ook te kunnen vinden is het volgens de FNV belangrijk dat het werken in de jeugdbescherming aantrekkelijker wordt, onder meer door landelijk afspraken te maken over de ‘caseload’ en geld van het kabinet voor extra personeel.’

Crisisdiensten

De werkonderbrekingen starten op 10 oktober met het verminderen van de telefonische bereikbaarheid. Bureaudiensten vinden dan alleen nog plaats van 9.00 tot 12.00 uur. Vanaf 24 oktober zullen deze diensten helemaal stoppen en vanaf 7 november wordt het aantal huisbezoeken fors teruggeschroefd. Crisisdiensten gaan volgens de FNV wel altijd door. Ook blijven jeugdbeschermers hun lopende werkzaamheden uitvoeren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie