Gemeentelijke bezuinigingen op het leerlingenvervoer zijn lastig te boeken. Een sobere gemeentelijke regeling wekt vaak weerstand in de lokale politiek, waarna de regeling in de praktijk toch weer ruimer wordt. ‘Wat wel tot besparing leidt is in sommige gevallen een betere spreiding van het speciaal onderwijs, dat wordt nu onderzocht,’ zegt de VNG.
Gemeenten worstelen met leerlingenvervoer
Gemeentelijke bezuinigingen op het leerlingenvervoer zijn lastig te boeken. Een sobere gemeentelijke regeling wekt vaak weerstand in de…
Beroep
In Almelo is er een ‘hardheidsclausule’. Die houdt in dat ouders tegen het oordeel van een deskundigencommissie in beroep kunnen gaan. Een negatief oordeel is dus ‘geen keihard nee’, zei wethouder Andela onlangs op de lokale omroep. De wethouder hoopte met die toezegging het protest tegen de soberdere regeling voor leerlingenvervoer te beperken.
Star
Helmond had eerder besloten om de zes-kilometergrens in te voeren, de wettelijke maximumgrens waarboven de gemeente voor leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs moet zorgen. Van de 194 getroffen gezinnen schreven er 110 ouders een protestbrief. In Maart kwam Helmond op die ‘starre grens’ terug. Voortaan wordt bij aanvragen vanaf twee kilometer niet meer naar afstand, maar naar de thuissituatie gekeken.
Bestuursakkoord
Almelo en Helmond zijn enkele voorbeelden waar aanvankelijk ingeboekte bezuinigingen op het gemeentevervoer uiteindelijk niet worden gehaald. Er zijn ook gemeenten, zoals Oosterhout, die wel vasthouden aan de geplande bezuiniging. Maar de VNG ziet dat gemeenten in het algemeen weinig invloed hebben op de kosten van het leerlingenvervoer. ‘Niet voor niets is er in het bestuursakkoord een onderzoek aangekondigd,’ zegt een woordvoerder.
Spreiding
Gemeententen hebben nu ‘weinig invloed op de spreiding van het speciaal onderwijs’, terwijl door die spreiding wel de kosten worden bepaald die gemeenten moeten maken. Vandaar dat Rijk en gemeenten een onderzoek starten naar de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer. Hoe het onderzoek eruit ziet, en welke oplossingsrichting de VNG in gedachte heeft is nog onbekend. ‘Het Bestuursakkoord moet eerst nog getekend worden, dan komt het onderzoek, en dan wordt er wat duidelijker,’ zegt een woordvoerder.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
We hebben het meegemaakt met onze gehandicapte zoon. Een brief van de gemeente dat hij maar naar een andere school moest, want ze hadden er een gevonden die 1,5 km. dichterbij huis was, en we moesten binnen 2 dagen reageren.
Tegelijkertijd reisde een klasgenoot van onze zoon ook elke dag alleen in een taxi, want dat was een andere gemeente. En het bundelen van dit vervoer was absoluut niet mogelijk.
Bezuinigen is mogelijk, door het vervoer niet tot een gemeente te beperken, en te komen tot een slimme invulling van behoefte aan vervoer en aanbod van onderwijs. Dat is nu nog ver te zoeken.
In tijden van bezuinigingen worden innovatieve oplossingen interessanter. Zo kunnen gemeenten meer gebruik maken van mogelijkheden om hun re-integratietaken slim in te vullen door WWB- of WIJ klanten in te zetten. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Welke gemeente durft..........
ik zit zelf met het geval van vervoer. daar voor mij alleen een taxi gebruikt mag worden voor mij geven de Gemeente 2250km per jaar. ik ga 4dagen in de week naar een instelling waar ook gehandicapten les krijgen waarbij mediche zorg aanwezig is. nu is een enkele reis 17km en dus ben ik nu al door mijn kilometers heen. de Gemeente is niet van plan om in overleg met mij een regeling te treffen waarbij ik een bepaaldt bedrag per maand zelf moet betalen. als dat bezuinigen is dan kun je beter achter de Geraniums gaan zitten. voor de Gemeente Stadskanaal.