Advertentie
sociaal / Nieuws

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage Wmo per 2026

Door het besluit om de inkomensafhankelijke eigen bijdrage te verbreden wordt de invoeringsdatum een jaar opgeschoven.

22 mei 2023
wmo---oude-vrouw-aan-telefoon.jpg

De invoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen wordt met een jaar opgeschoven. Dit betekent dat het oude wetsvoorstel wordt ingetrokken en er een nieuw voorstel komt, met ingangsdatum 1 januari 2026. Hoe de nieuwe, inkomensafhankelijke eigen bijdrage er precies uit komt te zien wordt in de komende periode verder uitgewerkt.

Strategisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling

JS Consultancy
Strategisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling

Projectleider

JS Consultancy
Projectleider

Het kabinet was al van plan om voor de huishoudelijke hulp een eigen bijdrage in te voeren. In het coalitieakkoord is afgesproken om dit per 1 januari 2025 te realiseren. Door het recente besluit om de inkomensafhankelijke eigen bijdrage te verbreden naar alle Wmo-voorzieningen wordt de invoeringsdatum een jaar opgeschoven. Cliënten gaan dus op z’n vroegst vanaf 1 januari 2026 deze inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen.

Wmo-abonnementstarief

Vanaf 2019 werd die inkomensafhankelijke bijdrage deels en in 2020 helemaal afgeschaft en vervangen door het zogeheten Wmo-abonnementstarief. Iedereen, ongeacht de hoogte van het inkomen, moet sindsdien een vast bedrag per maand als eigen bijdrage betalen voor een Wmo-voorziening. Het gaat om maximaal 19 euro per maand.

De maatregel leidde tot een enorme toename van het aantal aanvragen van vooral huishoudelijke hulp. Veel mensen die deze hulp makkelijk zelf kunnen betalen – en vaak al op eigen kosten een hulp hadden geregeld – kozen voor deze goedkope oplossing en meldden zich bij het Wmo-loket van de gemeente. De gemeenten zagen de kosten de pan uitrijzen, wat ten koste gaat en ging van de mensen die de hulp echt nodig hebben, maar deze niet zelf kunnen betalen. In sommige gemeenten ontstonden lange wachtlijsten.

Houdbaarheid

Met de invoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage hoopt het kabinet de druk bij gemeenten op (het gebruik van) Wmo-voorzieningen te verlagen en de (financiële) houdbaarheid van de Wmo 2015 te verbeteren. Naar verwachting levert de maatregel jaarlijks 100 miljoen euro op. Hoe de nieuwe, inkomensafhankelijke eigen bijdrage er precies uit komt te zien wordt in de komende periode verder uitgewerkt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Ons evenredig werkende Belastingstelsel kan beter zo snel mogelijk op de schop. Via allerlei sluipwegen (toeslagen, bijdragen, fiscale kortingen) is er nauwelijks meer zicht op hoe dit stelsel nog redelijk kan functioneren. Vooral eenverdieners en de middeninkomens zijn het haasje.
Advertentie