Overslaan en naar de inhoud gaan

Dubbel zoveel spijbelmeldingen door strenger systeem

Een aantal scholen in Den Haag en de andere grote steden melden op verzoek van de gemeenten (bijna) alles melden. Daardoor komt ook het…

Nu de gemeente Den Haag een strenger systeem hanteert om schoolverzuim in de gaten te houden, wordt er bijna twee keer zoveel gespijbel geregistreerd als voorheen. Dat heeft een woordvoerder van onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven woensdag bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Alles melden
Wettelijk hoeft een school het verzuim pas bij een leerplichtambtenaar te melden als een leerling minstens 16 uur in 4 weken afwezig is. Nu een aantal scholen in Den Haag en de andere grote steden op verzoek van de gemeenten (bijna) alles melden, komt ook het ,,kleine verzuim'' aan het licht.

Klein verzuim
,,En dat moet je niet onderschatten", aldus de zegsman. ,,Klein verzuim kan uitgroeien tot groot verzuim en uiteindelijk tot schooluitval.'' Naast het lesgeven hebben scholen bovendien een zorgplicht. Met verscherpte administratie kunnen ze een leerling die zich bijvoorbeeld drie keer in drie weken ziek meldt, beter in de gaten houden en zo nodig een gesprek aangaan of andere actie ondernemen.

Spijbelen
Vorig schooljaar steeg het aantal verzuimmeldingen in de hofstad van bijna 3900 naar bijna 7500. Het is nog te vroeg om te zeggen of de nieuwe meldmethode het spijbelen zelf ook kan terugdringen, maar de gemeente ziet wel al positieve ontwikkelingen. ,,Het bewustzijn van scholen is gegroeid: soms registreren ze zelfs 10 minuten te laat komen al als spijbelen. Daarnaast merken we dat leerlingen de grenzen en de duidelijke structuur wel prettig vinden.''

Bovenop
Omdat in de grote steden niet het Rijk maar de gemeenten het schoolverzuim in de gaten houden, kan bovendien sneller worden ingegrepen en contact gezocht met school, leerplichtambtenaar of leerling. ,,We zitten er bovenop.''

Grote steden
Ondanks het goede nieuws pleit wethouder Van Engelshoven er niet per definitie voor om de nieuwe methode maar meteen in elke Nederlandse gemeente in te voeren. ,,Het was duidelijk de wens van de grote steden, maar voor kleinere gemeenten met een kleinere capaciteit kan het moeilijker zijn om zo intensief te controleren'', zegt haar woordvoerder.

Rotterdam
In Rotterdam zou het aantal verzuimmeldingen met 30 procent zijn gestegen. Hoe de registraties zich in de andere grote steden ontwikkelen, is nog niet bekend.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in