Advertentie
sociaal / Column

Holland Acht

Zoals je eens in de zoveel tijd leest dat weer een TBS’er is ontsnapt, zo lees je ook eens in de zoveel tijd dat een Hollandse bestuurder zich weer sterk heeft gemaakt voor de Olympische Spelen.

09 september 2011

Als onverbeterlijke Amsterdammer hoor ik nu al zo’n 50 jaar over plannen om de Spelen naar de hoofdstad te halen. Wordt het niet eens tijd dat al die plannenmakers een jubileum vieren?

 

Een aanleiding is altijd snel gevonden. Dit keer moet de happening in 2028 plaats vinden, want dan is het precies 100 jaar geleden dat de Spelen al eens naar Amsterdam kwamen. Maar dat was toen. Het amateurisme regeerde destijds nog, televisie bestond niet en sporters vonden meedoen belangrijker dan winnen. Maar dat alles is niet meer. In de OS van nu gaat het om het grote geld, om miljarden en miljarden.

 

Er is een populaire theorie die zegt dat regeringen oorlogszuchtig worden, wanneer het intern niet lekker loopt. Een buitenlandse oorlog haalt de aandacht weg bij de binnenlandse problemen. Die theorie zou ik graag willen uitbreiden: bij de gemeente Amsterdam wordt over de Olympische Spelen gedroomd, zodra het met de stad zelf niet goed gaat. Ik noem maar eens wat op: begrotingstekort, Noord-Zuidlijn niet klaar, emigrerende joden.

 

Dit keer heet de Olympische dromer Eric van der Burg (50). Hij is wethouder van sport en nog een heleboel zaken, zoals zorg en Schiphol. Ooit zaten de dromers vooral bij de PvdA, maar de politieke verhoudingen zijn veranderd. Van der Burg is van de VVD. Dat neemt niet weg dat de dromen dezelfde zijn gebleven.

 

De retoriek trouwens ook. Van der Burg gelooft, zei hij in NRC Handelsblad, ‘ontiegelijk in de Olympische ambitie’. Hé, dat is grappig! Ontiegelijk was het lievelingswoord van Ed van Thijn, de oud-burgemeester van Amsterdam, die ook al eens geprobeerd heeft de Olympische Spelen binnen te halen. In de verste verte niet gelukt, maar tot de laatste minuut werd gedacht dat ze in de race vooraan lagen. Leden van het Olympische Comité konden hem alles wijs maken.

 

Eric van der Burg gaat er helemaal voor. Als je nergens in gelooft, krijg je nooit iets voor elkaar. Gretig citeert hij John F. Kennedy, die heeft gezegd: ‘we gaan naar de maan’. En verdomd, zeg, een paar jaar later stonden ze op de maan! Kortom, wat Kennedy kon, moet Amsterdam ook kunnen. Om zijn ambitie vorm te geven heeft Van der Burg een metafoor bedacht: de ‘Holland Acht’. De komende jaren wil hij acht grote internationale sportevenementen binnenhalen, zodat de hele wereld tegen ons op gaat kijken.

 

Heel belangrijk in ‘de visie’ van de wethouder wordt het jaar 2012 want - en ik citeer letterlijk - ‘worden wij gewoon Europees kampioen voetbal’. Ontiegelijk gewoon, zou ik bijna zeggen. Graag wil ik hierbij de stad Amsterdam, en met name wethouder Eric van der Burg, feliciteren met het feit dat wij gewoon even alle problemen gaan oplossen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie