Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdammers in de bijstand mogen 1.800 euro aan giften ontvangen

In Rotterdam en Zeist geldt tijdelijk een vrijlating van 2.250 euro op jaarbasis.

28 februari 2023
Uitkering-50-eurobiljet-uitgestoken-hand-Shutterstock.jpg

Amsterdamse bijstandsgerechtigden mogen binnenkort 1.800 euro per jaar aan giften ontvangen zonder gekort te worden op de uitkering. Daarmee wordt het giftenbeleid genereuzer dan in veel andere gemeenten, hoewel sommige gemeenten een nog hogere vrijlating hanteren.

Afdelingshoofd Openbare Werken

JS Consultancy
Afdelingshoofd Openbare Werken

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Rust

'Medemenselijkheid in de vorm van een gift kan bijdragen aan net wat extra rust', zegt wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken, GroenLinks). 'Rust die nodig is om de maand door te komen en ervoor zorgt dat mensen aan hun toekomst kunnen werken.'  

Landelijk beleid

Op dit moment mogen Amsterdammers in de bijstand nog 1.200 euro aan giften ontvangen op jaarbasis. Vanaf 1 maart 2023 wordt dat bedrag dus 600 euro hoger.

Veel gemeenten, waaronder steden als Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Tilburg, werken met een vrijlating van 1.200 euro. Dat is ook het bedrag dat minister Schouten (Participatie, ChristenUnie) wil invoeren als landelijk giftenbeleid. Die wetswijziging gaat waarschijnlijk in juli 2024 in.

Tijdelijke verhoging

Amsterdam is niet de eerste gemeente die kiest voor een giftengrens boven de 1.200 euro. Zo hanteert de gemeente Zaanstad al sinds 2021 een vrijlating van 1.800 euro.

De gemeente Rotterdam besloot vorig jaar zelfs om de giftengrens te verhogen tot 2.250 euro op jaarbasis. Dat is wel een tijdelijke regeling: het verhoogde bedrag geldt van 1 oktober 2022 tot 1 april 2023. 'We leven in moeilijke tijden, waarin alles steeds duurder wordt', geeft de gemeente als toelichting bij het besluit.

Ook in de gemeente Zeist geldt vanaf 1 januari 2023 een vrijlating van 2.250 euro. Ook daar is de verhoging tijdelijk. Vanaf 1 januari 2024 gaat de giftengrens terug naar 1.000 euro op jaarbasis.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Dit verschil in energie-compensatieregelingen strookt in geen enkel opzicht met enig landelijke inkomensbeleid. Het Kabinet/minister/de Tweede Kamer behoort de desbetreffende Gemeenten terug te fluiten. Dit wordt het wilde westen tussen Gemeenten. Ingrijpen dus!!!
Hielco Wiersma
Sorry, bedoelt wordt natuurlijk de giftenregeling.
Hielco Wiersma
Wanneer fluit de minister de republiek Amsterdam terug?
Nico Bos
Dit is natuurlijk op geen enkele wijze te controleren of te handhaven, of je moet als gemeente alle de banktransacties van uitkeringsgerechtigden gaan opvragen en er chatGPT op loslaten (het zou me niet verbazen). Of voor het posten op verdachte adressen Stegeman inhuren :-)
Advertentie