Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Gratis vuurwerkbrillen voor particulieren’

Driekwart van de Nederlanders vindt dat verkopers van vuurwerk gratis vuurwerkbrillen moeten geven aan particulieren. Een op de vijf is het hiermee niet eens, zo blijkt uit een enquête van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

27 december 2018
vuurwerkbril.JPG

Driekwart van de Nederlanders vindt volgens een enquête van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur dat verkopers van vuurwerk gratis vuurwerkbrillen moeten geven aan particulieren. Een op de vijf is het hiermee niet eens, 

Slachtoffers

Iedere jaarwisseling belanden meer dan tweehonderd slachtoffers op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. De helft van die slachtoffers steekt zelf geen vuurwerk af, en meer dan de helft van de slachtoffers is minderjarig. Opvallend is dat boven de 15 jaar veel vaker oogletsel werd opgelopen dan onder de 15 jaar. Dat zou volgens kenniscentrum VeiligheidNL een gevolg kunnen zijn van het steeds vaker dragen van een vuurwerkbril door kinderen.

Schuld

De meest voorkomende letsels als gevolg van vuurwerk zijn oogletsel en brandwonden. Over wie aansprakelijk is voor die letsels blijken Nederlanders redelijk eensgezind, blijkt uit het onderzoek van I&O Research. Als iemand zelf vuurwerk afsteekt en daarbij letsel oploopt, vindt ruim driekwart van de Nederlanders (77 procent) dat zijn of haar eigen schuld. Slechts 6 procent beschouwt de producent als schuldige.

Producent

In het geval van letsel bij omstanders is eveneens ruim driekwart van mening dat dat te wijten is aan degene die vuurwerk heeft afgestoken. Echter, te zien is ook dat 18 procent vindt dat de omstander zelf ook iets te verwijten valt. Acht procent zou in het geval van letsel bij toeschouwers de producent als schuldige aanwijzen.

I&O Research voerde medio november een online onderzoek uit naar de standpunten en ervaringen van Nederlanders met betrekking tot vuurwerk. 3.052 Nederlanders (18+) deden mee aan het onderzoek.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HH
Nederland heeft afgelopen jaarwisseling weer uitstekend laten zien dat er een algemeen vuurwerkverbod moet komen. Organisatie van vuurwerk door de overheid is een alternatief en gebeurt al op meerdere plaatsen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Joke / rijksambtenaar
Op tv zag ik een aantal politiemensen en andere hulpverleners aan het werk op Oudjaarsavond, maar bij niemand zag ik een vuurwerkbril. Worden die niet gedragen door de hulpverleners? Je zou denken dat ze mét vuurwerkbril minder risico lopen én dat ze het goede voorbeeld geven aan burgers.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie