Advertentie
sociaal / Nieuws

Loketten energietoeslag voortijdig gesloten

Werkdruk is voor sommige gemeenten een reden om geen aanvragen voor de energietoeslag meer te behandelen.

01 december 2022
Thermostaat
ANP / Laurens van Putten

In twintig gemeenten is het niet meer mogelijk om een aanvraag voor de energietoeslag te doen. Zij hebben de loketten gesloten, terwijl het erop lijkt dat nog niet iedereen die recht heeft op de toeslag al een aanvraag heeft gedaan. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

JS Consultancy
Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

Projectleider Flexwoningen

JS Consultancy
Projectleider Flexwoningen

Gesloten

Zes gemeenten hadden het loket voor de energietoeslag al gesloten, een aantal andere doen dat vanaf 1 december, schrijft RTL Nieuws. De meeste gemeenten bieden hun inwoners echter de mogelijkheid om de energietoeslag in ieder geval tot het einde van het jaar aan te vragen. Sommige gaan nog verder en houden het loket tot eind februari, eind mei en zelfs eind juni open. Gemeenten hebben tot 30 juni 2023 de tijd om de energietoeslag uit te keren.

Nog niet aangevraagd

'Lang niet iedereen die recht heeft op de energietoeslag van 1300 euro heeft die al aangevraagd', zegt ANBO, de belangenbehartiger van ouderen, tegen RTL Nieuws. 'Waarom zou je de aanvraagtermijn al voor het einde van het jaar sluiten? Wij begrijpen het niet.'

Automatisch

De energietoeslag, die bedoeld is om de armste huishoudens te helpen de energierekening te betalen, wordt voor een groot deel automatisch toegekend. Dat geldt voor de groep inwoners waarvan gemeenten al weten dat ze een laag inkomen hebben, omdat ze gebruik maken van een bijstandsuitkering of een andere inkomensvoorziening. Wie nog niet bekend is bij de gemeente, maar wel in aanmerking komt voor de toeslag, moet zelf een aanvraag doen.

Werkdruk

Het beoordelen van die aanvragen kost gemeenten veel tijd. De extra werkdruk is voor sommige gemeenten een reden om het loket eerder te sluiten. Dat geeft de gemeente Zoetermeer bijvoorbeeld aan tegenover RTL Nieuws. Zoetermeer ontving zo'n 5600 aanvragen voor de energietoeslag. Met iedere aanvraag is een ambtenaar gemiddeld een uur bezig, zegt een woordvoerder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie