Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten en VWS helpen Jeugdhulp Friesland met vijf miljoen euro

Om de zorgaanbieder uit de financiële nood te helpen, betalen de Friese gemeenten hun facturen eerder.

17 april 2024
Jeugdzorginstelling Woodbrookers in Kortehemmen (Friesland). Foto: Jilmer Postma (ANP)
Jeugdzorginstelling Woodbrookers in Kortehemmen (Friesland)Foto: Jilmer Postma (ANP)

Met een versnelde uitbetaling van rekeningen en een lening van 2,5 miljoen euro van het ministerie van VWS is een faillissement van Jeugdhulp Friesland afgewend. Wel zijn er nog stevige maatregelen nodig, meldt de Leeuwarder Courant.

Teammanager

JS Consultancy
Teammanager

Senior Beleidsadviseur Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen

Gemeente Gouda
Senior Beleidsadviseur Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen

In het najaar werd al duidelijk dat de financiële situatie bij de aanbieder zorgelijk was. De afgelopen maanden bleek deze nog veel erger, stelt wethouder Nathalie Kramers (GroenLinks) van de gemeente Leeuwarden. ‘Er moet worden gesneden in de taken van Jeugdhulp Friesland’, zegt ze tegen het lokale dagblad.  

Woodbrookers

Eén van de onderdelen van Jeugdhulp Friesland is het bieden van gesloten jeugdzorg op de locatie Woodbrookers. Na alle ophef en kritiek op de kwaliteit werd deze vorm van zorg al afgebouwd. ‘Jeugdhulp Friesland wilde overgaan op zeer intensieve behandelgroepen als opvolging. Maar daar gaat nu een streep door. Ook zullen de (dure) gebouwen van Woodbrookers na juli niet meer gebruikt worden’, schrijft de Friese krant.  

Niet haalbaar

Tot maart leek dat met name de gesloten jeugdzorg een financieel blok aan het been was. Maar vorige maand werd duidelijk dat Jeugdhulp Friesland op alle vlakken financieel tekortkwam. ‘Die doorstart van gesloten zorg was niet haalbaar, de hele organisatie zit in zwaar weer en er is geen tijd meer’, zegt Kramers.

Vijf miljoen

Om de zorgaanbieder uit de financiële nood te helpen, betalen de Friese gemeenten hun facturen eerder. Volgens de Leeuwarder Courant gaat het om ongeveer 2,5 miljoen euro. Dat bedrag zou normaal pas ergens in de zomer worden uitbetaald. Daarbovenop verstrekt het ministerie van VWS een lening van 2,5 miljoen euro.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
En.....zou het ook niet noodzakelijk zijn om in te grijpen bij het bestuur en het management?
Advertentie