Actie
Onder meer bij de Nederlandse Spoorwegen en Schiphol voeren schoonmakers al weken actie voor een betere cao. Vakbond FNV Bondgenoten spreekt daarbij bewust NS en Schiphol als opdrachtgevers aan, omdat deze door steeds lagere prijzen te eisen van schoonmaakbedrijven medeverantwoordelijk zouden zijn voor het cao-conflict.
Donner wil positie schoonmakers onderzoeken
Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bekijkt of de overheid kan aanhaken bij een initiatief van grote opdrachtgevers van…
Race
Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP en GroenLinks vindt dat de overheid als grote opdrachtgever ook meer verantwoordelijkheid moet tonen. De Kamer is bezorgd over 'de race naar de bodem' op het gebied van lonen en arbeidsomstandigheden.
Leger
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent sprak van een ,'onzichtbaar leger' van kwetsbare mensen in vaak tijdelijke baantjes, die werken op de meest onmogelijke tijdstippen en onheus bejegend worden. 'Want we willen allemaal dat het schoon is, maar we willen er geen last van hebben.'
Voorbeeld
Donner stelde dat de overheid al het goede voorbeeld geeft. Zo wordt volgens hem bij aanbesteding van schoonmaakklussen erop gelet of het ingehuurde bedrijf cao-afspraken goed naleeft. Ook zei hij het 'beeld van het stille leger' niet te herkennen, omdat op steeds meer ministeries schoonmakers gewoon overdag en aan het begin van de avond werken.
Code
De minister noemde het ook positief dat andere opdrachtgevers hun verantwoordelijkheid willen nemen door een code op te stellen. Ook is hij blij met de NS en Schiphol, die hebben aangeboden bemiddeling in het cao-conflict te organiseren. Op verzoek van de Kamer gaat Donner nog wel onderzoeken of de positie van schoonmakers is verzwakt. PvdA, SP en GroenLinks menen dat actievoeren voor schoonmakers lastiger is nu opdrachtgevers, zoals NS en Schiphol, stakingen kunnen 'breken' via de inzet van ander, eigen personeel.