Ambtenaren van gemeente Den Bosch steken massaal de straat over voor een kopje fatsoenlijke koffie in de kroeg. Sinds in het stadhuis nieuwe automaten staan, regent het klachten. De cafébaas schenkt vandaag een gratis bakkie troost.
Vieze koffie jaagt ambtenaren naar café
Ambtenaren van gemeente Den Bosch steken massaal de straat over voor een gratis kopje koffie in de kroeg. Ze klagen over de nieuwe…
Niet te drinken
Twee weken geleden installeerde een nieuwe leverancier 43 koffieautomaten in de gemeentelijke gebouwen. ‘De eerste dagen was de koffie inderdaad niet te drinken’, beaamt gemeentewoordvoerder Herman Loerakker. ‘Maar het is gebruikelijk dat je in het begin een en ander moet instellen om de juiste dosering van koffie en water en de juiste temperatuur te krijgen.’
Honderd klachten
Zijn collega’s hadden minder begrip. Al snel kwamen er meer dan honderd klachten over de nieuwe koffie. De leverancier en de interne dienst hebben veel aandacht aan de kwestie besteed, zegt Loerakker, en de klachten nemen inmiddels af. ‘Zoiets moet snel in orde worden gemaakt. Koffie is nu eenmaal voor veel mensen een eerste levensbehoefte.’
Opgevangen
Roland van de Werken van het café dat tegenover het stadhuis ligt kreeg de afgelopen dagen veel mopperende ambtenaren binnen. ‘Vanmorgen hebben we ze tussen half acht en half negen buiten opgevangen met een vers kopje koffie. En ze zijn vandaag de hele dag welkom om gratis koffie te komen drinken.’
Gewaardeerd
Van dat aanbod wordt goed gebruik gemaakt, zegt Van de Werken. ‘Het is een ludieke actie, maar één die zeker wordt gewaardeerd. Ik heb al tientallen opgestoken duimen voorbij zien komen.’
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ja, ik kan me voorstellen dat in deze tijd van teruglopende gemeentelijke budgetten en stevige terugdringing van het gemeentelijk ambtenarenkorps de kwaliteit van koffie toch wel het belangrijkste is.
Heel voorstelbaar inderdaad. Meestal is koffie bij gemeenten een gevolg van een openbare aanbestedingsprocedure met als criteria: hoogst mogelijke kwaliteit tegen economisch meest interessante prijs. Het gevolg is bij veel gemeenten: vieze koffie.
Ik las onlangs een geestige en filosofische column over dit verschijnsel in breed verband in De OrganisatieActivist. De column: 'Koffiedikkijken swingt niet' -
http://www.organisatieactivist.nl/www/koffiedikkijken-swingt-niet/
Ik hoop dat in Den Bosch de koffie snel weer... naar koffie smaakt!
WillemD - je lijkt te veronderstellen dat prijs en kwaliteit van koffievoorziening samenhangen. Koffie wordt meestal binnen grote kadercontracten aangekocht omdat dit de administratieve last verlicht. Het gevolg daarvan is meestal veel te dure koffie, te ingewikkelde apparaten, reparateurs die lang op zich laten wachten omdat niemand de apparaten nog begrijpt, en koffie van slechte kwaliteit. Bovendien zorgt het leverende bedrijf ook voro een lock in. Tijd om dit hele model overhoop te gooien: gemeenten moeten gewoon zelf een koffiemachinekopen ipv die te huren, of gewoon elke afdeling een budget geven om dit onderling te regelen. De ene afdeling zal dit budget aanvullen met bijdragen van medewerkers om een espressomachine te kopen, de andere zal besparen door gewoon een percolator te plaatsen.
Iemand heeft ooit eens bedacht dat centrale grote koffiecontracten met huurapparaten een goede oplossing was. terwiojl elke ambtenaar op de werkvloer weet dat dit niet fucntioneert. Het contractbeheer is wel eenvoudig en dekosten hoog maar voorspelbaar. Eenvoud en voorspelbaarheid, niet prijs-kwaliteit en smaak zijn de criteria die voor een facilitaire diesntverlener van belang zijn.
Koffie=ambtenarenbenzine
Haha! Die drijfveer zie je niet terug bij de diverse onderzoeken naar personeelsbindende factoren! Goede koffie!
Slechte koffie; welicht net zo'n demotivator als een te laag salaris. Misschien zelfs een grotere. Je wordt dagelijks wellicht vaker geconfronteerd met een waardeloos bakkie pleur, dan met een paar eurotjes minder maandsalaris.
Nieuwe zin in wervingsadvertentie; onze koffie is door het VNG gewaardeerd met de maximale 5 sterren!
Bij mijn werkgever werd de koffie tot een aantal jaren geleden handmatig gezet in grote ketels en dan rondgereden of klaargezet door "koffiedames". Je kon er ook echte warme melk bij krijgen. Heerlijk!
Toen kwam de automatengekte. Dure directeuren met dure bonussen stuurden de koffiedames weg en lieten dure automaten komen met dure reparateurs en baggerkoffie. In de testfase kon je als personeelslid vijf soorten baggerkoffie uitproberen en je voorkeur uitspreken.
Het werd medewerkers verboden zelf een koffieautomaat op de eigen kamer te zetten en daarin eigen koffie te zetten. Vanwege het brandgevaar, weet je wel? Dit verbod werd door velen "oogluikend ontdoken". De directeuren zelf kregen nog wel echte koffie geserveerd.
Heel onlangs heb ik overigens voor het eerst lekkere automatenkoffie gedronken. Dat was in het kantoor van een vakbond. Het kan dus wel.
ik begrijp uberhaupt niet waarom werkgevers gratis koffie verspreiden, zeker in crisistijd.
Gratis goede koffie (en thee) behoort gewoon tot de normale secundaire arbeidsvoorwaarden.
Dit is inderdaad het belangrijkste waar men zich mee bezig moet houden in deze tijd. Wat een treurnis.....
Tja, Aanbestedingen, maxhavelaar koffie, laagste prijs inschrijven voor een consumptie, oftewel, lees: (te)lage koffiedosering per consumptie.
Trubbels voor de leverancier uit Amersfoort.