Rotterdam besteedt per jaar rond de 700 miljoen euro aan grote opdrachten in bijvoorbeeld de bouw of de thuiszorg. Vijf procent hiervan moet als loon terugvloeien naar de stad. Dit jaar kwamen tot nu toe 213 langdurig werklozen hierdoor aan het werk.
Rotterdamse 5% regeling werkt
Rotterdam besteedt per jaar zo'n 700 miljoen euro aan grote opdrachten. 5% hiervan moet als loon terugvloeien naar de stad. In 2011 leverde…
Werk voor de stad
Rotterdam verplicht bedrijven die een grote opdracht van de gemeente uitvoeren om vijf procent van de totale aanneemsom te besteden aan loon van werkzoekenden of scholieren uit de stad. Het bedrijf kan deze mensen vinden via het meldpunt 5% regeling, dat de werkzoekenden uit de ruim 34.000 bijstandsgerechtigden rekruteert. De mensen krijgen vervolgens een baan van het bedrijf of worden gedetacheerd. Ze werken mee aan de aangenomen klus.
Enthousiast
‘Maar ook daarna blijven ze vaak in dienst’, aldus manager Hans Broere van het werkgeversservicepunt DAAD, een samenwerkingsverband van gemeente, werkgevers en uwv-werkbedrijf. Hij is meer dan tevreden over de regeling, die deze week is geëvalueerd. De regel kent een verplichtend karakter, maar alle betrokkenen zijn volgens Broere enthousiast.
Goede mensen
‘Het bedrijf krijgt goede mensen in dienst, die via het werkplein zijn gevonden. De werkzoekende krijgt een baan, de gemeente hoeft 16.000 euro per jaar minder aan bijstand uit te keren: iedereen wint erbij’, aldus de manager. Hoeveel mensen er in zijn totaal aan het werk zijn via de regeling weet hij niet precies. ‘Dit jaar al meer dan 200, maar van de ruim 500 mensen die vorig jaar zijn bemiddeld werkt natuurlijk ook nog een flink deel, en zelfs van het jaar daarvoor zijn er nog aan het werk gebleven’.
WMO
Uitgaande van 5 procent van de 600- tot 700 miljoen die gemeente per jaar aan besteedt, streeft Broere naar 1500 werkzoekenden die aan een baan worden geholpen. Ging het de voorgaande jaren vaak om mensen die in de bouw terecht kwamen, tegenwoordig vinden zij ook veel werk in bijvoorbeeld de thuiszorg. ‘Onder de WMO besteden we de zorg uit, en daar geldt de 5% regel ook en levert hij steeds meer banen’
De bakker niet
Kleine opdrachten vallen niet onder de regel. Een bakker die aan de gemeente zijn broodjes levert hoeft niet perse een werkloze in dient te nemen. ‘De grens ligt bij 250.000 euro, het bedrag waarboven we zo wie zo Europees moeten aanbesteden. Ook buitenlandse bedrijven vallen onder de verplichting.
Werk na de klus
De condities waaronder werklozen uiteindelijk door een bedrijf in dienst worden genomen, is niet doorslaggevend, maar weegt volgens Broere wel mee bij de gunning. ‘Het liefst zien we natuurlijk dat de mensen ook na de klus in dienst blijven. En dat gebeurt gelukkig ook steeds vaker’.
Inkoopbeleid
Steeds meer steden en ook het rijk hanteren de 5% regeling. Deze is vaak ondergebracht bij het inkoopbeleid, dat verplicht duurzaam moet zijn. Rotterdam kent de constructie al 15 jaar.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik werk voor de gemeente Rotterdam en ken deze regeling dan ook uit hoofde van mijn functie. Vraag me echter al langer af of een dergelijke voorwaarde past binnen het kader van de europese aanbestedingsregels. Wie kent het antwoord?