Rotterdam stuurt mensen met een langdurige bijstand geen herinnering meer over hun recht op een langdurigheidtoeslag. De belangenorganisatie voor de bijstandsgerechtigden voelt zich steeds minder serieus genomen door de gemeente. ‘Wil je bezuinigen, dan heb ik nog een tip: hef ons gewoon op, scheelt weer 20.000 euro’.
Rotterdamse uitkeringsgerechtigde vreest voor toeslag
Rotterdam stuurt mensen met langdurige bijstand geen herinnering meer over langdurigheidtoeslag. De belangenorganisatie voelt zich steeds…
Woedend
Voorzitter Adrij Moerman van de cliëntenraad SoZaWe, adviesorgaan voor bijstandsgerechtigden van de gemeente Rotterdam is woedend. Sinds 1 juni krijgen mensen die vijf jaar in de bijstand zitten niet langer een brief waarin de gemeente hen wijst op het bestaan van de zogenoemde langdurigheidtoeslag. Hierdoor lopen veel van hen bijna 500 euro per jaar mis.
Minder mondig
‘Tot voor kort bracht de gemeente de regeling onder de aandacht van de mensen die er recht op hebben. Nu moeten ze het zelf maar uitzoeken, terwijl veel van onze cliënten daar juist moeite mee hebben. Nu is het zo dat de mensen die precies de weg weten , veel meer geld krijgen dan de mensen die wat minder mondig zijn’.
Brugboekje afschaft
Dat klemt des te meer, daar de gemeente volgens Moerman ook al het zogenoemde brugboekje heeft afgeschaft. Daar stond een overzicht in van de regelingen en toeslagen waar een uitkeringsgerechtigde een beroep op kan doen. ‘Nu weet helemaal niemand het meer precies’.
Geheim
Moerman ziet in de combinatie van het afschaffen van het boekje en het niet versturen van herinneringsbrieven een duidelijke poging tot bezuinigingen. ‘Ze willen de uitkering gewoon geheim houden. Ik denk dat de helft van de gerechtigden hun toeslag zullen vergeten aan te vragen’.
Resultaat nul
Als voorzitter van de cliëntenraad voelt Moermans zich overigens al langer niet meer serieus genomen door de gemeente. ‘We brengen het ene advies uit na het andere, maar effectief is het allemaal niet. We hebben keurig opverleg, een eigen ruimte in het stadhuis, maar het resultaat is hef ons maar op
Opheffen
Bezuinigen is volgens Moerman het toverwoord waar alles voor moet wijken. Hij snapt best dat het wat minder moet, maar ‘het kan het college niets schelen wie de dupe wordt. Dan heb ik nog wel een tip: hef onze raad op dat scheelt de gemeente 20.000 euro per jaar en ons een boel frustratie. Ik ben benieuwd of ze dit advies wel opvolgen’.
Raadsvragen
De PvdA-fractie heeft raadsvragen gesteld over het niet meer informeren van de bijstandgerechtigden. De gemeente liet weten dat mensen op internet kunnen kijken wanneer ze voor de toeslag in aanmerking komen. “We hebben niet meer de capaciteit om iedereen rechtsreeks te benaderen.’ Het gaat volgens een woordvoerster niet om een bezuiniging op de uitkeringen: ‘Iedereen blijft krijgen waar hij of zij recht op heeft’.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het klinkt allemaal heel zielig, maar bij eigen verantwoordelijkheid hoort ook dat zo'n subsidie geen automatisme is. Ik zou er voor pleiten dat uitkeringsgerechtigden ook extra toeslagen kunnen verdienen door het uitvoeren van kleine maatschappelijke taken. Voor chronisch zieken is er altijd wel een maatwerkregeling te ontwerpen waardoor zij wel automatisch in aanmerking komen voor de toeslag. Voor wat, hoort wat. Er zijn nog heel wat vrijwilligerstaken uit te voeren in de maatschappij.
Het woord "gerechtigden" moeten we van af.
Noem het genadebrood, of een gulle gift van de belastingbetaler, die wordt pas serieus genómen.
Die Hannes, ik hoor de VVD. Ontsla iedereen en nem hen weer terug als vrijwilliger. Spaart een hoop loonkosten uit. Kunnen de bonussen voor managers omhoog wegens het scharappen van loonkosten. Dus men is dan kostenbewust bezig. In wezen pleit hij dan voor een GroenLinks ideaal, maar ik ben bang dat dan bij de VVD er net genoeg geld op tafel komt om net niet te vehongeren...
Het lijkt mij niet teveel gevraagd om van een bijstandgerechtigde enige inzet en activiteit te verwachten. Zeker als het gaat om het verkrijgen van een extraatje. Als ze ooit weer aan het werk gaan moeten ze ook wat doen voor hun loon. Bovendien moeten er overal ambtenaren uit dus zal de service aan de burger ook minder worden.
Kunnen we het niet eenvoudig houden.
Zorg en huurtoeslag gaan toch ook automatisch,waarom dan niet automatisch
de langdurigheidstoeslag voor mensen die
lang in de bijstand zitten.Het is toch zeker geen vetpot een uitkering van de WWB(wet water en brood)