Advertentie
sociaal / Nieuws

Kinderombudsman waarschuwt voor 'jeugdhulp-vacuüm'

'Het lijkt daarmee onvermijdelijk geworden dat er vanaf komend jaar een jeugdhulp-vacuüm gaat ontstaan, waarin kinderen zullen verdwijnen.', aldus de Kinderombudsman.

19 juni 2014

Het is vrijwel zeker dat er kinderen zijn die vanaf 1 januari 2015 geen passende of tijdige hulp krijgen. Die harde conclusie trekt Kinderombudsman Marc Dullaert na het lezen van de vierde rapportage van de Transitiecommissie Stelselwijziging Jeugd (TSJ). Hij bereidt zich voor op een ‘jeugdhulp-vacuüm’.

Minimum niet halen
Afgelopen dinsdag presenteerde TSJ onder leiding van Leonard Geluk de vierde rapportage over de voortgang van de overheveling van jeugdzorgtaken naar de gemeenten. Dullaert: ‘De ambities van de stelselwijziging zijn de afgelopen tijd steeds naar beneden bijgesteld. Had de TSJ in de vorige tussenrapportage nog vastgesteld wat dan ten minste het minimum was waaraan gemeenten moesten voldoen op 1 januari, nu blijkt dat veel gemeenten zelfs dat minimum niet halen. Het lijkt daarmee onvermijdelijk geworden dat er vanaf komend jaar een jeugdhulp-vacuüm gaat ontstaan, waarin kinderen zullen verdwijnen.

Voorbereiden op klachten 

De commissie-Geluk schrijft geen geruststellend oordeel te kunnen vellen over de voorbereiding van de transitie Jeugd. Tegelijkertijd blijkt uit een gisteren uitgekomen enquête onder jeugdhulpaanbieders door de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) dat bij 86% van de gespecialiseerde instellingen de inkoopafspraken met gemeenten nog net zo onduidelijk zijn als een jaar geleden. Dullaert bereidt zich daarom voor op klachten die vanaf januari 2015 zullen binnenkomen van ouders van wie het kind niet de zorg krijgt die het nodig heeft doordat de gemeente in gebreke blijft. Of van professionals die melden dat ze een kind om bureaucratische redenen niet kunnen doorverwijzen naar een echte specialist. ‘Het lijkt erop dat er kinderen tussen wal en schip gaan vallen in de eerste fase van de decentralisatie’, aldus de Kinderombudsman 

Kabinet blijven aanspreken 

Dullaert zal de ontwikkelingen nauwkeurig blijven volgen en monitoren en zo nodig niet alleen bij gemeenten aan de bel trekken maar ook bij het rijk. 'Het Rijk blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de borging van de kinderrechten en dus voor de jeugdhulp. Daar zal ik het kabinet ook na 2015 op blijven aanspreken', aldus de Kinderombudsman. Het is niet voor het eerst dat Dullaert zijn zorgen uit over de transitie jeugdzorg naar gemeenten. Eind vorig jaar waarschuwde hij ook al dat kwetsbare kinderen in de knel dreigen te komen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie