Overslaan en naar de inhoud gaan

Te weinig opvang voor slachtoffers mensenhandel

De opvang van slachtoffers van mensenhandel zorgt voor grote problemen. Mede doordat veel opsporingsdiensten de aanpak van mensenhandel tot…

De opvang van slachtoffers van mensenhandel zorgt voor grote problemen. Mede doordat veel opsporingsdiensten de aanpak van mensenhandel tot prioriteit hebben gemaakt, is er een tekort aan opvangmogelijkheden.

Illegaal
Een woordvoerder van het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) heeft dinsdag een bericht hierover in dagblad Trouw bevestigd. Vorig jaar werden bij invallen geregeld grote groepen mogelijke slachtoffers ontdekt. Het gaat om vele tientallen extra mensen die illegaal werkzaam zijn in bijvoorbeeld bordelen of op kwekerijen. ‘De reguliere opvang kan deze hoeveelheden niet meer aan’, stelt de zegsman.

Hotels
Comensha heeft hierover bij het ministerie van Veiligheid aan de bel getrokken. De beide partijen zijn in overleg over een oplossing. Het afgelopen jaar moesten slachtoffers acuut worden gehuisvest in onder meer tenten en hotels.

Stijging
Het Coördinatiecentrum Mensenhandel verzorgt de centrale registratie van slachtoffers van mensenhandel in Nederland en regelt de opvang. In 2010 telde de organisatie in Nederland 993 mensen die mogelijk of zeker slachtoffer van mensenhandel zijn geworden, een stijging van 10 procent vergeleken met 2009.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Prostitutie
Een opvallend groot percentage was man (11 procent). Een op de vijftien mannen en een op de zes vrouwen zijn minderjarig. Het grootste deel van de slachtoffers (80 procent) werd aangetroffen in de prostitutie.

Netwerk
De slachtoffers komen veelal uit het voormalige Oostblok, West-Afrika en China. Vooral de hoeveelheid mensen uit Nigeria (130) is opvallend. In 2007 wist de politie een groot netwerk uit dat gebied te ontmantelen, maar dat effect is na drie jaar weer tenietgedaan.

Volg ons ook op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas

Dat is toch logisch? Hoe anders moet de Staat de verlofkosten van Saban Baran bekostigen? Die arme man moet toch in de gelegenheid gesteld worden om van het door hem geroofd fortuin te genieten.
Blijf vooral op theedrinkers stemmen als je meelij hebt met de daders.

Op 7 april 2011, 11:41

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in