Nadere analyse
5000 'spookuitkeringen' onderzocht
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft Amsterdam gevraagd nader onderzoek te doen naar vijfduizend uitkeringen die uitkeringsinstantie…
In februari ontstond ophef over duizenden 'spookuitkeringen' die het UWV zou verstrekken aan Amsterdammers die bij de gemeente niet bekend zouden zijn. Donner zei in een eerste reactie dat afwijkingen tussen adressen kunnen voorkomen. Maar PvdA'er Heijnen noemde het een grof schandaal, omdat de gemeente hierdoor bijvoorbeeld geen lokale belastingen kan heffen bij deze personen.
Tikfouten
Uit een eerste vergelijking tussen gegevens van het UWV en Amsterdam blijkt dat 540.000 van de ongeveer 580.000 adressen overeenkomen. In 35.000 gevallen bleek er sprake van tikfouten. Bij circa vijfduizend adressen is een nadere analyse nodig. De bewindslieden schrijven dat het hier niet direct om fraude met uitkeringen hoeft te gaan.
Samenleving benadeeld
De VVD stelde donderdag dat ´spookburgers' snel zullen verdwijnen als de uitkering van mensen wordt stopgezet als ze niet goed staan ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Volgens VVD-Kamerleden Jeanine Hennis en Malik Azmani wordt de samenleving benadeeld door mensen die spoorloos zijn. Bedrijven en overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau, hebben altijd wel vorderingen uitstaan bij mensen die ze niet kunnen bereiken.
Betere koppeling
Azmani denkt dat de GBA beter kan worden benut als instrument om fraude in de sociale zekerheid tegen te gaan. In een debat met Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) over de fraudeaanpak eerder deze week werd Kamerbreed ook aangedrongen op een betere koppeling tussen de GBA en bestanden van bijvoorbeeld het UWV en de Belastingdienst.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
wanneer je voor slechts een bloedafname in het ziekenhuis komt moet je aantonen wie je bent en waar je woont. Hoe is het dan mogelijk dat je, zonder die info te verstrekken, een uitkering kunt ontvangen? Kan iemand mij dat uitleggen?
Ooitr is de GBA gestart vanuit de gedachte dat het DE basisadministratie personen zou gaan worden voor de hele overheid. Kennelijk laten bewindslieden 'hun' departementen nog te veel vrijheid om niet aan te sluiten. Het principe om een koppeling te leggen tussen diverse basisregistraties (personen, bedrijven, adressen, vastgoed etc) krijgen de achtereenvolgende kabinetten niet van de grond. En daar valt nu juist veel te besparen, zonder dat het 'pijn' doet. Maar dat zijn ICT projecten en die lopen steeds uit budget, planning en leveren bovendien niet wat wordt beloofd.
Ben het met Jos eens. Overal waar je iets wil moet je je BSN geven. Dan moet een sluitende controle toch ook niet zo moeilijk zijn? Als je tenminste maar doet wat je zegt, namelijk de GBA tot basisadministratie verheffen. En ik heb al helemaal niks met de opmerkingen van de 2e kamer leden. Die gaan immers pas bewegen al er iets in de publiciteit komt. En dan alleen maar om te scoren en niet om het probleem echt op te lossen.
Is het niet aannemelijk dat er in Amsterdam 5.000 'daklozen' zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats en dit toch bijstand krijgen? En dat dus alle commotie om niets is?
Hoe is het toch mogelijk dat door het UWV de persoonsgegevens niet worden gecheckt via het GBA en dit bij wet kennelijk niet is geregeld ! Het is heel simpel, als de gegevens niet controleerbaar zijn dan geen uitkering verstrekken. En al die 5000 'spookgevallen' stopzetten en een nieuw nauwkeuring onderzoek door UWV laten uitvoeren. Zo moeilijk lijkt me dat toch niet of zijn er andere machten die dit willen voorkomen en die er kennelijk baat bij hebben deze kromme situatie in stand te laten. Snel aanpakken dit gezwel.
Onderzoek hoeft niet als het om geld uitbetalen gaat. De ontvanger meldt zich wel als die niets meer krijgt. Als je de uitkering stopzet, wel tegelijkertijd een UWV afdeling tijdelijk opzetten, waar die 5000 mensen zich kunnen melden dat zij geen uitkering hebben ontvangen. Een kopie dagafschrift van bank of giro tonen waarop laatste UWV betaling staat en waarop een adres vermeld staat en een legitimatie met BSN nummer. Daarna meteen spoedbetaling als e.e.a. klopt. Dit buiten het normale betalingssysteem van UWV. Wijzigingen in betalingen kosten gauw 14 dagen bij het UWV systeem.
Je kunt vooraf deze aktie aankondigen zodat mensen zich eerder kunnen melden die vermoeden dat het ook hen gaat betreffen.
Daklozen hebben in de regel wel een postadres. Dat kan ook van de regionale opvang zijn. Bij een aanvraag van een uitkering moet men een postadres hebben.
Zijn mensen ingetrokken bij familie kan dit gevolgen hebben als men zich daar niet heeft laten inschrijven. Te denken valt aan Gemeentelijke belastingen en eventueel bijstand op hetzelfde adres.
Als het in Amsterdam al gaat om 5000 adressen, om hoeveel gaat het dan landelijk. MIsschien in de WAO, WW en andere uitkeringen, net als in de bijstand de verplichting opnemen dat iemand staat ingeschreven in het GBA (en dit dan ook even controleren..