Advertentie
sociaal / Nieuws

Bond pikt 'roof' ambtenarenpensioen niet

De vakbond CNV schort het overleg met de overheidswerkgevers op. De bond wil alleen nog rechtstreeks met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken spreken. Aanleiding daarvoor is de uitspraak van werkgeversonderhandelaar Hugo Levie die vond dat er bezuinigd moet worden op de bestaande pensioenregelingen bij het ABP.

07 april 2009

Overleg opgeschort
‘Wij wijzen de voorstellen van de overheidswerkgevers fel van de hand. Het betekent dat de werkgevers willen 'roven' uit de kas van het pensioenfonds’, aldus een verontwaardigde Gerrit van de Kamp, voorzitter van de Christelijke Centrale van Overheids- en Onderwijspersoneel (CCOOP). Het overleg met de overheidswerkgevers wordt opgeschort tot er een gesprek heeft plaatsgevonden met minister Ter Horst.

 

Herstelplannen
Volgens de CCOOP moet er net als bij andere pensioenfondsen tussen bonden en werkgevers onderhandeld worden over de herstelplannen. Van de Kamp meent dat de overheidswerkgevers het herstelplan misbruiken om hun eerder
geuite wensen om de pensioenregeling te verslechteren door te drukken.

 

Verdeel en heers
Van de Kamp: ‘Ik ben die verdeel- en heerspolitiek meer dan zat. De werkgevers leggen de rekening eenzijdig bij de werknemers neer.’ Het bestuur van pensioenfonds ABP heeft in het herstelplan voorgesteld de premies tijdelijk te verhogen tot het moment dat het pensioenfonds weer op orde is.

 

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

L.Nierkes / oud ambtenaar
Ze mogen van mij alles doen maar geef ons dan eerst even terug wat we met bestek 81 allemaal hebben ingeleverd.
dan heb ik nergens moeite mee.
Gerrit HItzert / beledsmedewerker
Ik ondersteun graag het standpunt van de heer Van der Kam; Het enige dat opvalt dat de mensen die de verhoging van de leeftijdsgrenzen willen allemaal bestuurders enz. zijn met hoge opleidingen en die zijn begonnen te werken na hun 25e jaar of nog later; Op 1 augustus van dit jaar ben ik 40 jaar aan het werk en ben nog maar 56 jaar. Tot mijn 25e jaar heb ik geen pensioen opgebouwd omdat ik toen bij werkgevers zat die geen pensioenregelingen hadden. Ook ik heb bestek '81 meegemaakt dat de salarissen werden verlaagd; mijn streven is er naar om op mijn 62e minder te gaan werken en gedeeltelijk gebruik te maken van het vroegpensioen. De heer Van der Scheur geeft een duidelijke omsomming van wat wij allemaal kwijt zijn geraakt.
Wij hebben geen reden tot klagen maar moeten wel opletten dat dat wordt afgepakt.
nja jacobs / gepensioneerd
Ook ik heb er ruim 43 werk\ame jaren opzitten; ook gedeeltelijk geen pensioen opgebouwd. Als men de pensioenen wil aanpakken laat ze dan de "dikke" jpngens die over de rug van de arbeider hun 'INKOMSTEN" hebben opgeschroefd meevoelen hoe een "armenpensioen" van de arbeider aanvoelt. Het wordt tijd dat de kleine jongens eens flink in opstand komt tegen deze slappe en laffe regering!
Geert Rona / KAM coördinator
De overheidswerkgevers moeten niet zeuren. Ze zijn vertegenwoordigd in het bestuur van het ABP en daarmee direct verantwoordelijk voor de plannen en besluiten van het ABP.
A.M.C. Wassen-Eijke / Personeels- en salarisadministrateur
De werknemers hebben de crisis niet veroorzaakt, het is wrang dat zij wel voor de gevolgen moeten opdraaien
m.berkelaar
Vrijwel altijd inhuur geweest bij de overheid, gelukkig maar klein ABP-pensioentje. Ik heb noodgedwongen zelf opgebouwd met ethisch verantwoorde groenaandelen. Kan iemand mij vertellen waarom ik nog steeds een resultaat van ongeveer 5% per jaar haal (ja, ook nu weer) en het ABP dik in de min duikt? Ik ben maar een eenvoudig ingenieurtje, heb geen economie gestudeerd ...
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Ik kan mij het standpunt van de vakbonden, met een verouderd ledenbestand, goed voorstellen.

Echter: mij lijkt dat maatregelen zeker met betrekking tot het FPU noodzakelijk zijn; zeker om de solidariteit te blijven waarborgen. Deelnemer functieschaal 9 in dienst na 2006 betaald gemiddeld 15.000,- tot 2023 (bij gelijkblijvend salaris en zonder rendement op inleg), zonder dat hier enige compensatie tegenover staat. Deze doelgroep zal misschien ook bij tegenvallende beleggingsresultaten de compensatie welke de doelgroep in dienst 31-12-2005 en 1-1-2006 in 2023 ontvangt, moeten bijstorten (te weten: de financiering versterkte OP-opbouw ). Hiernaast speelt op de achtergrond de toekomstige financiering van de AOW en OP een rol (in 2040: van 4 op 5 naar 2,5 actieven op 5 gepensioneerden).

Solidariteit?:
Het uitstellen van de FPU resulteert in een volledige storting van de uitkering in het ouderdomspensioen en de doorwerkbonus mag via de inkomstenbelasting verrekend worden. Dit is dubbel voordeel, terwijl de werkloosheid oploopt.

Bijkomend probleem voor de doelgroep welke extra OP krijgt gefinancierd is een mogelijke bovenmatigheid van de pensioenen agv de extra storting tot het fiscale maximum. Het APG heeft als standpunt deze bovenmatigheid niet te kunnen ondervangen (ook al zijn deze het resultaat van: de reguliere OP-opbouw, versterkte OP-opbouw, het bijsparen dmv extra pensioen/partnerplus pensioen en misschien uitruil opbouw nabestaandenpensioen tot 1-7-1999).

Hiernaast kan de huidige FPU-regeling een belemmering vormen voor de arbeidsmarktmobiliteit tussen overheid en bedrijfsleven. Of je betaald premie waar niets tegenover staat of je geeft je recht op versterkte opbouw op; indien bekend zal dit een nieuwe drempel opwerpen en geeft achteraf een wrange nasmaak.

Een moeilijk uitgangspunt in de onderhandelingen, waarbij hopelijk ook aan de jongere doelgroep wordt gedacht.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Een training 'Crisisbeheersing voor crisisveroorzakers' is een gat in de markt voor de vele adviesbureaus die ons land kent.
Erich / projectmanager
Als gevolg van de door hen zelf veroorzaakte financiele problemen zijn de banken flink gecompenseerd door de overheid. Het ABP is eigenlijk de (verplichte) bank voor het overheids- en onderwijs personeel, welke voor de pensioenen zorg draagt. In plaats dat deze bank ook wordt gecompenseerd zou het nu weer ten laste van de ambtenaren moeten worden rechtgetrokken. Het geeft mij niet het gevoel dat hier op een nette manier met onze belangen wordt omgegaan. Het voelt meer als of wij (weer) g...... worden.
Marga Dekker / beleidsmedewerkster
Zodra ze de grepen, die ze eerder uit de kas van het ABP hebben gedaan (vorige eeuw) ,compenseren kan er weer overlegd worden. Eerder naar mijn mening niet.
Hans casteleijn / als lezer
Compliment voor de heer Kamp van CNV Publieke Zaak. Het is te gek voor woorden dat de overheid de banken met miljarden ondersteunt, terwijl dezelfde overheid minachting aan de dag legt ten opzichte van het eigen personeel.

Ambtenaren hebben pensioenrechten opgebouwd en moreel gezien zijn die rechten wel wat meer waard dan de zogenaamde rechten van de bankiers die ondanks hun maatschappelijke wanprestaties, menen recht te hebben op een bonus.

Als dit kabinet wil dat de gemiddelde Nederlander nog vertrouwen blijft houden
in het regeringsbeleid, dan zal men wel naar de burger, de oppositie en het eigen personeel moeten luisteren om in ieder geval niet door de volgende verkiezingen verrast te worden.
Nieuwenhuis
Eerst massaal te jonge medewerkers naar huis sturen met de 57+-regeling en nu bezuinigen op de pensioenen. Dat klinkt als twee keer hetzelfde geld uitgeven. Het moet eens afgelopen zijn met dat window-dressing, waar blijft de billijke overheid?
henk .licher / oud ambtenaar
Marga Dekker snijdt een reeel punt aan waar zij er op wijst dat in de jaren 80 de ABP gelden (premies) door het kabinet ( Rietkerk) werden gebruikt om gaten in de rijksbegroting te dekken met als argument dat de kas van het ABP te zeer gespekt was en met veel minder toe kon. Inderdaad, waarom dan nu in slechte tijden daar niet even fijntjes aan herinneren?
.
R.Peeters / beleidsmedewerker
Geert Rona geeft aan dat de overheidswerkgevers in het bestuur zitten. Dit geldt ook voor de vakbonden, dus deze zijn net zo verantwoordelijk voor de crisis bij het ABP.
v.d.Scheur / beleidsmedewerker
In de jaren '80 waren we blij, als bleek dat het netto salaris niet minder was geworden t.o.v. de maand er voor en benieuwd naar het komende lagere? maandresultaat. Het was de tijd van bezuinigingen en premieverhogingen en acties om ambtelijke werknemerspremies gelijk te trekken met de particuliere markt.
Het kostte al met al vele -toen- guldens.
Vervolgens werd de 40-dienstjaren regeling afgepakt. Er kwam een garantieregeling, maar het aantal dienstjaren om een normaal pensioen te behalen is gefaseerd verhoogd naar 42, 43 jaren!
De FPU kwam, in de eindloonsystematiek. Uittreden werd mogelijk tussen de 55 en 65. Ook dat werd afgepakt. Eindloon- werd middelloonpensioen, per saldo een verslechtering. De leeftijd van uittreden is de tussen de 60 en 70 vastgesteld.

De oudere werknemers hebben eerst meegeholpen het hele sociale systeem op te bouwen, om nu nogmaals 'gestraf't' te worden voor die inzet. Ergo, de ouderen zouden ook aan de jongeren moeten denken.. ?! De (jongere) ouderen hebben niets anders gedaan dan aan hun voorgangers én aan de jongeren te denken, lees te betalen ('voor het goede doel').. Het is wel duidelijk waar de echte tikken uitgedeeld worden; waar is de solidariteit van (de) jongeren (dhr. De Jong)? Bovendien niet iedereen kan en wil tot of na zijn/haar 65ste doorwerken. Niet iedereen heeft behoefte aan een financiele prikkel om dat te doen.

En inderdaad: nu dit weer. eerst de bonden die er in het ABP/APG-bestuur - in een ogenschijnlijk paniekbesluit (voorstel), mee instemmen de premie te verhogen.
Het kabinet, dat als klap op de vuurpijl de AOW-leeftijd naar 67 wil brengen. Dan ene heer Lans Bovenberg die er alles aan doet om dit soort leeftijdgrenzen voor zover mogelijk naar boven wil bijstellen (waarom??). Dan het idee om de pensioenleeftijd 'ook maar op te trekken'.

Tja, dan weer de pensioenregeling verslechteren.., waar stopt dit?! Mijnheer Gerrit van de Kamp ik hoop dat veel collega's van bonden u (en ons) zullen steunen in uw protest.
Edward / burger
Ik sluit me aan bij de reactie van vd Scheur.
Het is onbegrijpelijk dat er kennelijk geen rekening meer gehouden wordt met je totale arbeidsduur. Het valt mij op dat langer doorwerken vooral gepropageerd wordt door mensen die hoger opgeleid (op kosten van de gemeenschap) zijn en hun loopbaan pas tussen 25 en 30 zijn begonnen.
Ik wil daar nog aan toevoegen dat het me verbaasd dat het onderwerp van de 'scheve solidariteit', waar de Universiteit Tilburg eerder onderzoek naar deed - lager betaalden betalen relatief meer premie dan hogerbetaalden - geen aandacht meer krijgt in de pensioendiscussie.
Ik krijg de laatste jaren het gevoel heel al lang te worden opgelicht door een pensioenfonds waaraan ik gebonden was door gedwongen winkelnering.
B. Spaans / financieel medewerkster
Het is onbegrijpelijk dat er kennelijk geen rekening meer wordt gehouden met je totale arbeidsduur. In eerste instantie wordt de 40- dienstjarenregeling afgepakt, daana gaat de FPU-regeling eraan. Naar mijn mening draait het er straks opuit dat je moet werken tot je tussen 6-plankjes ligt.
Herman van de Velden / senior milieuinspecteur
Het wordt hoog tijd dat de bonden tegengas geven. Als de ene partij ondehandelt op basis van win-win en de andere alleen om te winnen werkt die manier van onderhandelen niet. Het poldermodel is dan dood.

Ik betaal wel voor een vutfonds, voor mensen die daar al gebruik van maken. Begrijp me goed, dat gun ik ze best, ik begrijp alleen niet waarom ik moet betalen voor een regeling die door de regering is afgeschaft. Ik snap ook in het geheel niet dat de bonden daar toen mee accoord zijn gegaan. Het is een niet onaanzienlijk bedrag per maand, die voor mij deelname aan de levensloopregeling niet te betalen maakt. Vermoedelijk hebben meer mensen daar last van, want de deelname aan de levensloopregelingen vallen tegen.

Wat mij betreft gaat deze regering inderdaad het toendertijd afgeroomde geld weer terugstorten aan het ABP. Dat is volgens mij geen steun aan het ABP maar terugbetalen van een schuld.

Verhogen van de pensioenleeftijd is volgens mij alleen een maatregel waarmee het goedkoper wordt om oudere ambtenaren af te stoten.
Het is volgens mij flauwekul dat dit de huidige crisis helpt bestrijden. Deze crisis wordt eerder gebruikt om een impopulaire toekomstige bezuiniging er door te drukken.

Jonge ambtenaren trek de lijn van het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd eens door naar je eigen situatie.
Waarschijnlijk mogen jullie pas met je 80e met pensioen en mag ik dan van mijn aow belasting betalen om jullie pensioen op te brengen. Vooropgesteld dat ik dan nog leef natuurlijk.
R.Peeters / beleidsmedewerker
Wat ik van deze regering niet begrijp is, waarom zij de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar niet veranderen in een recht in plaats van een plicht. Iedereen mag dan op zijn 65e met pensioen of mag blijven doorwerken tot hij/zij het genoeg vindt. Ook nu weer is het voorstel een pensioenplicht op je 67e of je nu wil of niet. Dus zo snel mogelijk de pensioenplicht afschaffen en daarna bezien of andere maatregelen nodig zijn. Daarnaast kan ook de premievrijstelling bij uitkeringen zoals wachtgeld afgeschaft worden. Je blijft dan pensioenpremie betalen tot je 65e en blijft pensioen opbouwen. Zo kunnen veel wachtgelders toch de 40 pensioenjaren opbouwen. Nu stopt de pensioenopbouw op je 62e. Zo wordt ook meer premiegeld ingelegd.
Advertentie