Boerkiniverbod ‘non-existent probleem’
Het boerkiniverbod is een ‘voorgekookt proefproces’ over een ‘non-existent probleem’. Dat vindt burgemeester Kerckhaert van Hengelo. Het debat rond de boerkini staat volgens hem het praten over een ‘dieperliggend probleem’ in de weg.
Afgelopen vrijdag maakte de Commissie Gelijke Behandeling bekend dat het gemeentelijke zwembad in Hengelo in strijd met de wet had gehandeld door een vrouw het dragen van een boerkini te verbieden. De commissie oordeelde dat het daarmee de godsdienstvrijheid onnodig aantastte.
Undercover
Maar het proces was een theoretisch proefproces, zegt burgemeester Kerckhaert. De vrouw in boerkini was namelijk een van de zes undercover afgezanten van anti-discriminatiebureau Art. 1. ‘Dit was alleen maar gemaakt om hier een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling voor te krijgen. Het gewone probleem, waarmee alle zwembaden van Nederland te maken krijgen is: met welke kledingvoorscriften kun je uit de voeten om een rotsfeer te voorkomen?’
Lange zwembroek
Want daar liep het op mis. Het personeel van het Hengelose zwembad had strenge instructies om het kledingvoorschrift te handhaven, nadat jongens met lange zwembroeken eerder overlast hadden veroorzaakt. De uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling is niet bindend, maar als de gemeente imagoschade wil voorkomen, is zij nu gedwongen om dat kledingvoorschrift opnieuw tegen het licht te houden.
Naleven van de wet
Volgens klachtonderzoeker Marten Verheijen van Art 1 Overijssel is dat niet meer dan logisch. ‘Het gaat ons er niet om om de gemeente het handelen onmogelijk te maken, maar om het naleven van de wet. Ze zullen moeten duidelijk maken welke kleding wel is toegestaan en welke niet.’ Volgens burgemeester Kerckhaert komt de gemeente daar op ‘eigen, Hengelose wijze’ uit.
Vijandig
Het antidiscriminatiebureau voerde het onderzoek uit naar aanleiding van twee daadwerkelijke boerkini-affaires. In december 2007 werd in Almelo een vrouw in boerkini vijandelijk bejegend door andere zwembadbezoekers; in Zwolle werd in februari 2008 een moslima de toegang tot een zwembad geweigerd; later draaide de zwembaddirectie dat besluit terug.
Het wordt pas een discussie wanneer de hygiene aan bod komt, maar dan dien je de mens op zich erbij te betrekken, want daar zit nogal wat verschil in qua hygiene.
Nee, gewoon lekker laten dragen. Overigens kan het ook voor mensen die zich niet graag zo open en bloot willen vertonen een uitkomst zijn, heeft in het geheel niets met het geloof te maken. Ga maar eens wat jaartjes terug in de tijd, toen waren we ook meer gekleed aan het water.