Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rijn: geen dwingend vrijwilligerswerk ouderen

Wel kunnen gemeenten volgens het conceptwetsvoorstel ,,verkennen'' of er ,,maatschappelijk nuttig werk'' kan worden verricht.

Gemeenten zullen vanaf 2015 ouderen, zieken en gehandicapten niet dwingen tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) donderdag. Hij meent dat er een ,,karikatuur'' van zijn wetsvoorstel wordt gemaakt.

Nuttig werk

Wel kunnen gemeenten volgens het conceptwetsvoorstel ,,verkennen'' of er ,,maatschappelijk nuttig werk'' kan worden verricht. Maar mensen verplichten tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg is volgens Van Rijn tegenover het Radio 1 Journaal een ,,belachelijk idee''. Hij zal mensen ,,hier nooit toe verplichten, zeker niet bij zorg''. Hij wil een ,,betrokken samenleving, geen voor-wat-hoort-wat-maatschappij''. Maar vrijwilligerswerk kan mensen wel uit hun eenzaamheid halen, zegt hij.

Zware zorg

Het kabinet wil de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken zo omvormen dat mensen langer thuis kunnen wonen. Ouderen die geen intensieve zorg nodig hebben, moeten langer thuis blijven wonen met behulp van familie, vrienden en buren. Alleen ouderen en gehandicapten die zeer zware zorg nodig hebben, mogen dan nog naar een zorginstelling. Gemeenten en zorgverzekeraars worden door het voorstel meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. Hiermee moet meer maatwerk worden geleverd en moet een einde komen aan de stijgende kosten.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber

Om het beginnen valt mij op dat m.n. het rijk elke keer weer schrikt als ze met de gevolgen van het door haarzelf ingezette beleid geconfronteerd wordt. Natuurlijk wordt het eerst vriendelijk gevraagd, maar wat gebeurd als het antwoord botweg 'nee, geen zin in' luidt. Denkt de staatssecretaris echt dat gemeenten daar op den duur genoegen mee nemen. Natuurlijk niet, er zal naar het hoe en waarom gevraagd worden en burgers die zich afhankelijk weten van de gemeenteambtenaar zullen natuurlijk niet meer frank en vrij antwoord geven. En die ambtenaar wordt in deze moderne tijd ook op resultaat afgerekend: waarom willen jouw cliënten geen vrijwillerswerk doen? Dring je wel genoeg aan want je scoort onder het gemiddelde. Het gaat gewoon gebeuren en wie iets anders denkt is op zijn minst naïef.

Op 3 oktober 2013, 23:31
secretaris

Bij de bijstand zijn al vele vormen van dwangarbeid ontwikkeld. De nieuwste is de zgn. tegenprestatie, om de Telegrof lezende klein-burgers hun zin te geven. Dat zal ze leren, die luie bankzitters.. De zieken en gehandicapten die het wagen zomaar een beroep te doen op een WMO-voorziening, zijn nu aan de beurt. Allemaal volgens de beproefde salami-taktiek. Stap voor stap. De volgende groep worden de AOW-ers. Die luie bejaarden moeten ook aan het werk worden gezet toch? Zo verandert Nederland langzamerhand in een groot dwangarbeiderskamp. En er is niet sprake van voor wat hoort wat? Dat is toch immers de geliefde leus van zijn partijgenoot Marco Florijn, nu wethouder in Rotterdam?
De ideologie van nut hebben voor "de gemeenschap" die alles is en het individu niets, heerst, puur om bezuinigingsredenen. Die kant gaat het op. Deja Vu..

Op 4 oktober 2013, 09:09
Henk Bongers

Wat ik me afvraag is wat is nu waar:
Van Rijn schrijft ik citeer: "Eenzaamheid kan mogelijk worden verminderd door bijvoorbeeld ouderen te laten voorlezen op de voorschoolse opvang voor kinderen met een taalachterstand, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid Welzijn en Sport in het voorstel."
Vervolgens zegt van Rijn: "Gemeenten zullen vanaf 2015 ouderen, zieken en gehandicapten niet dwingen tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) donderdag. Hij meent dat er een ,,karikatuur'' van zijn wetsvoorstel wordt gemaakt."
Dan vervolgt hij op de radio met: Maar mensen verplichten tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg is volgens Van Rijn tegenover het Radio 1 Journaal een ,,belachelijk idee. Hij zal mensen hier nooit toe verplichten, zeker niet bij zorg. Hij wil een ,,betrokken samenleving, geen voor-wat-hoort-wat-maatschappij''. Maar vrijwilligerswerk kan mensen wel uit hun eenzaamheid halen".
Is dit wetsvoorstel weer zo'n proefballon om reactie te peilen of wordt er rondgedraaid met meningen nu het duidelijk wordt dat er veel weerstand is.
Het voorstel komt toch voor politieke verantwoordelijkheid van van Rijn. Het is immers zijn wetsvoorstel.
Goedkoop vindt ik dat van Rijn stelt dat de gemeenten mogen "verkennen"
Conclusie: van Rijn je bent ONGESCHIKT!!!
Gevolg: buitenspel zetten, je doet niet meer mee!

Op 4 oktober 2013, 09:32

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in