Gemeenten die eerst goed in gesprek gaan met mensen die een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), betalen per individu ruim 25 euro minder aan zorg ten opzichte van de oude werkwijze. Dat blijkt zaterdag uit een rapport van onderzoeksbureau BMC Groep, dat 107 gemeenten bevroeg.
Nieuwe werkwijze scheelt gemeente 25 euro per cliënt
Een persoonlijk gesprek voordat de burger een beroep doet op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) scheelt de gemeente geld. Dat…
Cliënten tevreden
De Wmo is de wet waarin de ondersteuning voor bijvoorbeeld mensen met een handicap of een beperking wordt geregeld. Dankzij de in 2007 ingevoerde wet regelen gemeenten de hulp aan deze mensen. Een gemeente die de nieuwe aanpak gebruikt, gaat na de vraag om ondersteuning in gesprek om te zien of die ondersteuning echt nodig is. Dat scheelt geld, terwijl de cliënten tevreden zijn, zo blijkt uit het onderzoek.
Standaard voorzieningen
Voordat de meer persoonlijke benadering in zwang kwam, hanteerden gemeenten een lijst met standaard voorzieningen. Gemeenten die dat doen, geven 266 euro aan ondersteuning van mensen die de zorg nodig hebben. Gemeenten die zijn omgeschakeld, betalen 240 euro per individu.
Het doel van de wet is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en leven. Bovendien zou de vervanger van verschillende andere zorgwetten een besparing moeten opleveren.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Slecht stukje. Lijkt wel een 1/1 overgenomen persberichtje van het VNG. Na het lezen zit je met meer vragen dan vooraf. Zijn dat bedragen per jaar, per maand, per week, per geval? Wat kost die extra ambtelijke inzet per geval? Om hoeveel gevallen gaat het (dus Wat is de jaarlijkse schade cq besparing)?
Een link naar het rapport zelf zou dan handig zijn. Of is het BMC alleen maar te doen om klanten voor zijn werkwijze te lokken?
Voorlopig lijkt het er alleen maar op dat gemeenten weinig vooruitdenken in het voorkómen dat mensen, die langer zelfstandig willen/moeten blijven wonen, extra middelen nodig hebben om dat mogelijk te maken. We bouwen nl. nog steeds woningen die alleen maar met veel kosten aangepast kunnen worden. Juist daar zouden gemeenten hun regietaak actief op moeten nemen. Over tien jaar zal het om heel grote bedragen gaan die nodig zijn om de woonruimten geschikt te maken voor zzp-2,3 en 4.
Die paar tientjes die je nu de hulpbehoevende burger door de neus boort door actief op ze in te praten strelen alleen maar het ambelijk ego. Geen raadslid die door durft te vragen.