Grote problemen
Van Rijn houdt gemeenten 'nauwlettend' in de gaten
De staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) houden nauwlettend in het oog of gemeenten op schema…
Een woordvoerder van Van Rijn heeft dat maandagavond gezegd naar aanleiding van uitspraken van Leonard Geluk, voorzitter van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ), in het tv-programma Nieuwsuur. Die voorziet grote problemen bij de overheveling van de jeugdzorg per 1 januari naar de gemeenten. Gemeenten moeten voor het eind van het jaar afspraken maken met zorgaanbieders over jeugdzorgverlening. Volgens de TSJ zit daar nog weinig schot in, omdat gemeenten vooral letten op de financiële kant van de zaak. Zorgaanbieders zouden door het uitblijven van contracten in geldnood komen en in hun voortbestaan worden bedreigd.
Constructief overleg
De commissie heeft het kabinet maandag in een brandbrief hiervoor gewaarschuwd. Volgens de woordvoerder van Van Rijn wordt deze brief momenteel bestudeerd. Later deze week is er een overleg in de Tweede Kamer over de jeugdzorg. De woordvoerder van Van Rijn zegt dat er maandag nog een overleg is geweest met gemeenten en brancheorganisaties over de inkoop van specialistische jeugdzorg. Dat verliep volgens hem constructief.
Van Rijn en Teeven schreven in augustus al aan de Kamer dat ze de vinger aan de pols houden bij de overheveling van de jeugdzorg. Gemeenten die hun zaakjes niet tijdig op orde hebben, kunnen zo nodig bestuurlijke stappen verwachten.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik merk weinig van die vinger aan de pols. Uiterste data verlopen en worden steeds verschoven. Kwaliteit is ver te zoeken als amateur "buurvrouwen" als eerste gaan kijken bij gezinnen, zoals in Gemert. Geen professionals, maar buren die je kennen of denken te kennen, met de dorpsroddel erbij heb je een mooi voorbeeld van vooringenomenheid en onderbuikgevoel, in plaats van objectieve professionaliteit, maar ja, hoe moeilijk kan het nou eigenlijk zijn. Wordt dit de geaccepteerde norm? Dan was het 54 jaar geleden nog beter geregeld met een wijkzuster, de religieuzen en de honderden stichtingen. Al deze versnipperde kennis is bij elkaar gebracht en is nu nog maar even de huidige professionele Jeugdzorg. Nu wordt alles verdeeld over meer dan 400 gemeenten en de kennis komt thuis op de bank te zitten. Het wiel gaat weer opnieuw uitgevonden worden, met opnieuw alle beginnersfouten die er tot nu toe uitgehaald zijn. Geachte heren in Den Haag, u bent ver verwijderd van de werkvloer, kom eens kijken in de modder en praat met mensen die in de huidige toegang werken en welke keuzes zij maken, uit de honderden mogelijkheden, met hun professionaliteit. Vergelijk dan deze kennis en kunde met uw goedgekeurde “buurvrouw”, dan verschijnt vanzelf het beeld van vele ongelukken en verkeerde eerste inschattingen wat in uw begroting een nachtmerrie gaat worden. Steek uw hoofd niet in het financiële zand van korte termijn denken. Ondernemen is vooruit zien en doortastende actie ondernemen.
Bijzonder. Je flikkert het over de heining en vervolgens met bestuurlijke stappen dreigen...
Het toezicht van het rijk gaat hier niet helpen. Gaan praten lost weinig op (houd ambtenaren alleen van het werk, waar ze wel bezig mee moeten zijn). Gemeenten weten zelf ook wel dat ze te laat zijn gestart en willen zelf ook graag de kosten oplaag gaan ( anders moeten ze zelf opdraaien voor de kosten en kost dat mogelijk een wethouder zijn kop). En onder curatele zetten is leuk als er investeringsbeslissingen mee zijn gemoeid, maar om de wijkteams te laten functioneren helpt dat geen moer...
Waarom worden ook hier de problemen gewoon weggedefiniëerd. Met de ouderen gaat dat toch ook prima. Stel actieve wachtlijsten met enkele kinderen per gemeente in en passieve wachtlijsten met de rest. Presto! Probleem opgelost. Dat moet de staatssecretaris toch zelf ook wel kunnen bedenken. Onlangs verdedigde hij die oplossing nog vol vuur in Nieuwsuur.
Met dank aan Bert. Ja, je vraagt je af waar al die ambtenaren straks nog voor nodig zijn, als de uitvoering van het beleid toch over de schutting wordt gekieperd naar bemoeizuchtige buurvrouwen. Even serieus, het systeem met de wijkzuster en de zorg aan huis is trouwens in Vlaanderen uitstekend geregeld. Van Rijn had veel kunnen leren van een bezoek aan onze zuiderburen. Daar wordt nog zorg op de menselijke maat verleend tegen relatief lage kosten. Overigens ook in sommige gemeentes in Nederland waar Buurtzorg actief is.
Wellicht kan er nog vóór de invoering een parlementaire enquete worden gehouden naar de 3D's?
Waar kan ik rijksbestuurders over de omheining kieperen? Het is werkelijk bij de wilde beren los, zo'n houding. @Bert en @Jonkheer: indeed.
Onzin dat er onzekerheid bij instellingen is. Het is gangbare praktijk dat zorgverzekeraars jaarlijks contracten sluiten met aanbieders en dat rond 1 november doen!
het enige wat gemeente doet is mensen eerst hoger inschalen en nu niets meer geven geen zorg en geen huishoudelijke hulp.GELD voor zieken apart zetten en diegene met exstra kosten niets geven gabniet op orde.6. ton apart in zuidhorn.Geen zieken taxi meer,.Zuidhorn moet al jaren controlle krijgen, dat is nodig.Bij hoogeraad beslist geen inkomensafhankelijke bijdragen dat doen ze nog steeds,Zonnehuis betaald men vet bij.Hulpmiddelen moeizaam of niet te krijgen.In verzorgings huis slecht eten vertelde mij een bewoner.Op 28 febr 2014 moest er een lijst naar denhaag hoe ze geld aan zieken geven ?maar schrijven en doen is niet het zelfde. HET IS EEN GROTE PUINBAK. Een dode van 81 jaar omdat ze uit het verzorgings huis moest zegtmeer dan zat.Van rijn mooie praatjes maar u bent heel slecht bezig.