Advertentie
sociaal / Nieuws

Vlaardingen 'experimenteert' met vertrouwen

Vlaardingen komt met een hele rits aan experimenten om de bijstand te versoepelen en arbeid te stimuleren.

04 april 2024
Vlaardingen Shutterstock
VlaardingenShutterstock

De gemeente Vlaardingen gaat op verzoek van de gemeenteraad vijf verschillende vertrouwensexperimenten uitvoeren voor mensen in de bijstand. In totaal gaat het om een jaarlijkse investering van drie ton, waarvan bijvoorbeeld een deel wordt uitgegeven aan een bonus voor mensen die uitstromen naar betaald werk.

Financieel adviseur gemeentes | BMC | Noord-Nederland

BMC
Financieel adviseur gemeentes | BMC | Noord-Nederland

Projectleider I&V

JS Consultancy
Projectleider I&V

Oud experiment

Echt een experiment is dat niet meer. Al in 2011 besloot Breda onder precies dezelfde voorwaarden, namelijk dat iemand minstens zes maanden uit de bijstand is door werk, een bonus van 750 euro te verlenen. In Vlaardingen is het bedrag iets hoger, 1000 euro, en gaat de uitstroombonus gepaard met een hele rits aan andere concrete veranderingen in de manier waarop de gemeente mensen met een bijstandsuitkering ondersteunt.

Versoepeling

Zo wil Vlaardingen ook de bijzondere bijstand gaan verlenen onder minder strenge voorwaarden. Nu moeten er nog relatief veel bewijsstukken worden overhandigd om aanspraak te kunnen maken op gemeentelijke ondersteuning. Versimpelingen komen er ook bij de intake van het re-integratietraject dat de gemeente via de organisatie Stroomopwaarts laat uitvoeren. ‘Dit betekent dat de diagnose op de leefgebieden met de cliënt zelf gedaan worden, op maat en wanneer passend.’

Terugkeergarantie

Volgens het college kosten dergelijke veranderingen vooral geld vanwege de extra personele bezetting die het vraagt.  Zo ook het vierde experiment, namelijk een terugkeergarantie bij uitstroom door arbeid. Dat wil zeggen dat bijstandsgerechtigden die uitstromen naar werk en binnen zes maanden hun baan verliezen, krijgen de garantie dat zij met een verkorte aanvraag met beperkte inkomens- en vermogenstoets kunnen terugkeren in de bijstand. Dit omdat onduidelijkheid over het inkomen vaak als drempel wordt gezien om arbeid te accepteren.

Bijstand in één dag

Ten slotte start Vlaardingen met het concept Bijstand in één dag, waarmee dak- en thuislozen middels een verkorte aanvraag binnen één dag een bijstandsuitkering.  Onder andere Amsterdam ging Vlaardingen daarin voor. Deze doelgroep heeft vaak dringend financiële ondersteuning nodig, wordt bemoeilijkt in het aanvraagproces omdat ze niet over een vast woonadres beschikken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie