Warme werving
De nieuwe ‘warme’ wervingsmethode is gebaseerd op een succesvolle pilot bij de regionale zorgaanbieder Kompaan. In plaats van gebruik te maken van de traditionele kanalen, zoals bijvoorbeeld een advertentie in de krant, stapte deze instelling over op een persoonlijke (warme) benadering.
Tweemaal
Medewerkers en pleegouders polsten in hun eigen omgeving of iemand interesse had, stonden met een kraam in een ziekenhuishal, of maakten reclame via hun woningbouwvereniging. Dit resulteerde in tweemaal zoveel aanmeldingen. De overige regionale jeugdzorgaanbieders gaan deze methode nu overnemen. De provincie steekt daar een half miljoen euro in. Dat moet binnen een jaar in totaal 65 nieuwe pleeggezinnen opleveren.
Parttime
‘Veel mensen denken er gewoon niet aan of zijn niet goed op de hoogte van de mogelijkheden’, aldus een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant. ‘Bij een persoonlijke benadering kunnen vooroordelen rond pleegouderschap makkelijker worden weggenomen.’ Zo weet het gros bijvoorbeeld niet dat je ook parttime kinderen kan opvangen, enkele weekenden per maand of alleen in noodsituaties. Of dat je niet per se een traditioneel gezin hoeft te vormen. Ook alleenstaanden en homo’s en lesbiennes kunnen pleegouder worden.
Wachten
‘We hebben nog veel pleegouders nodig om alle Brabantse kinderen aan een goede plek te helpen’, aldus gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema. ‘In onze provincie wachten nog 192 kinderen op een pleeggezin. Daarom roep ik namens de provincie ook andere werkgevers, zoals bijvoorbeeld alle 68 Brabantse gemeenten, op om hun medewerkers te vragen pleegouder te worden.’
Provincie roept ambtenaren op pleegouder te worden
Om het tekort aan pleegouders aan te pakken zijn Brabantse jeugdzorgaanbieders met een nieuwe manier van werven gestart. De provincie, die…
Ervaringen
Zelf plaatste de provincie berichten op intranet en in de personeelbladen. Daarnaast is er donderdag in het provinciehuis een bijeenkomst voor de eigen medewerkers. Behalve voorlichting door een van de jeugdzorgaanbieders, zal tevens een medewerkster van de provincie vertellen over haar ervaringen met het pleegouderschap.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Misschien helpt het als de organisaties ook wat beter met de pleegouders omgaan. Dan blijven diegene het met hard en ziel doen ook pleegouder. Maar er lopen daar mensen rond die hun wil willen opleggen terwijl ze volledig de plank misslaan. Zelf leidinggevende hebben de fouten toegegeven van hun medewerkers, maar vervolgens wordt er niet ingegrepen.
En kan de voogd of hoe ze zo iemand noemen gewoon haar gram helen op het pleeggezin.