Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen gemeenten protesteren tegen aantal asielopvangplekken

Het is niet vast te stellen om hoeveel opvangplekken het gaat.

ANP Minister Faber Asiel
− ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

Enkele tientallen gemeenten hebben bezwaar gemaakt tegen het aantal asielopvangplekken dat ze van asielminister Marjolein Faber (PVV) moeten regelen. Dat betekent dat de doelstelling van de spreidingswet — 96.000 opvangplekken halverwege het jaar — in gevaar komt, meldt het AD.

Rondgang

Hoeveel gemeenten precies bezwaar hebben gemaakt, kan het ministerie na vragen van de krant niet zeggen, alleen dus dat het er ‘enkele tientallen’ zijn. ‘Het is dus ook niet vast te stellen om hoeveel opvangplekken het gaat. Maar dat het totaal hoog oploopt, wordt wel duidelijk uit een rondgang langs gemeenten die hun bezwaren met de buitenwereld hebben gedeeld’, schrijft het dagblad.

Vakantiepark

Zo moet Wassenaar van de minister 930 opvangplekken regelen, bijna zes keer zoveel als de 158 plekken die de gemeente op basis van inwonertal en welvaartsniveau zou moeten hebben. Die plekken zijn er ook: honderden asielzoekers hebben momenteel onderdak op vakantiepark Duinrell. Maar die opvang moet vrijwillig blijven, vindt de gemeente, en dus niet via de spreidingswet ineens verplicht.

Minderjarigen

Even verderop is Den Haag het er niet mee eens dat het ineens ruim honderd alleenreizende minderjarige asielzoekers meer moet opvangen dan in eerste instantie gedacht: 348, in plaats van 213. Niet in verhouding met wat andere gemeenten doen, zo staat in het bezwaarschrift. In Ridderkerk willen ze dat Faber het aantal gevraagde opvangplekken op de oorspronkelijke 250 houdt, in plaats van 340.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

‘Rekenfout’

Niet alleen in de Randstad hebben gemeenten bezwaar aangetekend; het Brabantse Oisterwijk spreekt zelfs van een ‘rekenfout’ die de minister zou hebben gemaakt: de gemeente zou geen 450, maar 550 opvangplekken moeten regelen. Momenteel zijn er ook 550 plekken, maar honderd daarvan zijn in een complex dat in oktober moet worden teruggegeven aan Natuurmonumenten. Volgens burgemeester Hans Janssen heeft een ambtenaar van het ministerie de fout inmiddels toegegeven.

Capelle aan den IJssel zit in hetzelfde parket, en moet nu officieel bezwaar aantekenen om Fabers besluit veranderd te krijgen.

Quotum

Ook Almelo maakt bezwaar: daar zijn, net als in Wassenaar, zeventig plekken die de gemeente vrijwillig heeft geregeld, bij het nieuwe quotum opgeteld. Wethouder Eugène van Mierlo (CDA) voelt zich ‘bij de neus genomen’. In West-Betuwe is verantwoordelijk wethouder Jan de Geus (D66) juist ontevreden omdat hij te wéínig plekken opgelegd heeft gekregen. Dat betekent namelijk dat niet opvangorganisatie COA, maar de gemeente zelf zaken als taalles en huisartszorg moet gaan regelen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in