Overslaan en naar de inhoud gaan

COA: snelle invoering spreidingswet asielzoekers

Het opvangorgaan hoopt dat de Tweede Kamer ‘concludeert dat Nederland zich op dit dossier geen stilstand kan permitteren’.

Buitenspelen in azc © Inge van Mill
− Buitenspelen in azc © Inge van Mill

De spreidingswet asielzoekers moet snel worden ingevoerd en dus door de Tweede Kamer worden behandeld, ook al is het kabinet demissionair. Daarvoor pleit het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Met die wet kan het ‘grote tekort’ aan opvangplekken structureel worden opgelost, schrijft het COA.

Ook het opvangsysteem kan daarmee stabieler worden gemaakt, schrijft Joeri Kapteijns, plaatsvervangend bestuursvoorzitter van het COA aan de staatssecretaris. Kapteijns hoopt dat de Tweede Kamer ‘concludeert dat Nederland zich op dit dossier geen stilstand kan permitteren en zal besluiten de spreidingswet niet controversieel te verklaren’.

Aarzelende gemeenten

De Tweede Kamer beslist begin september of de wet wordt behandeld of dat dit pas gebeurt als er een nieuw kabinet is. Het kabinet is over de asielaanpak gevallen. Het COA maakt zich grote zorgen over een dreigend uitstel van de wet, die bedoeld is om asielzoekers eerlijk en evenredig over alle gemeenten te verdelen. Het COA zag dat diverse gemeenten ‘al in de geest van het wetsvoorstel gingen handelen en een stap naar voren zetten’, maar ziet nu gemeenten aarzelen, ‘terwijl opvangplekken zo hard nodig zijn’.

IJskast

Ook Van der Burg maakt zich zorgen over gemeenten die hun plannen in de ijskast zetten, zei de staatssecretaris vorige week. Het belang van een structurele oplossing om de druk op de asielopvang te verminderen en meer stabiliteit te brengen in het systeem van opvang, kan wat het COA betreft niet ‘vaak genoeg worden herhaald’. De spreidingswet is een ‘belangrijke bouwsteen om dit te bereiken’, schrijft het COA.

Ter Apel

‘De situatie in Ter Apel lijkt weliswaar minder ernstig dan in de zomer van 2022, maar dat was dan ook een dieptepunt dat zich nooit meer zou mogen voordoen. De asielopvang in het geheel is echter nog steeds allesbehalve stabiel.’ Vorige zomer moesten honderden asielzoekers noodgedwongen buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel de nacht doorbrengen. In deze zomer is dat nog niet gebeurd.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Het aantal opvangplekken blijft krap en is het ‘meest prangend’ voor alleenreizende jongeren (amv's). Er is nog steeds noodopvang van het COA nodig als ook tijdelijke opvang die gemeenten bieden, schrijft het COA. De kwaliteit van de (nood)opvang is bovendien niet overal op orde, tekent het daarbij aan.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker

Asiel? Fantastisch, moeten we doen, maar “not in my back yard”. Als gemeenten aangeven problemen te hebben om mee te doen aan het geïnstitutionaliseerde asielcircus, het meest disfunctionele systeem voor hulp aan vluchtelingen ooit verzonnen, mensen moeten maar even naar Ter Apel komen wandelen, dan heb ik daar begrip voor. Zoals mevrouw Yesilgoz terecht zegt: hoe sociaal is dit stelsel eigenlijk? Maar dat zeggen gemeenten niet. Ze zeggen, dat het maar ergens anders moet. Dat gedrag moet snel worden afgestraft. Maar nog meer moet de landelijke politiek worden afgestraft voor het volstrekte gebrek aan grip op alle vormen van immigratie. Of nog erger, D66 en VVD waren tot het laatst toe nog voorstander van verhoging van de arbeidsmigratie. Hoe zeer kun je tegen je eigen bevolking handelen en voor de verdienmodelletjes van je achterban. Dag mogen gemeenten ook wel aangeven, dat ze dit zat zijn. Gemeenten moeten het maar efentjes oplossen. Nu spelen gemeenten zelf een grote rol bij het stimuleren van vormen van economie, lage lonen economie, die tot druk op de woningmarkt leiden. Al die distributiecentra bijvoorbeeld. Het vestigingsbeleid. Ze zijn zelf mede veroorzaker van de bevolkingsdruk.

Op 23 juli 2023, 17:23
Hielco Wiersma

Gegeven de huidige situatie (het ontbreken van verantwoord structureel migratiebeleid) behoort een spreidingswet te worden gekoppeld aan instroombeleid. Het één kan niet zonder het ander. Dweilen doe je ook niet met de kraan open.

Op 24 juli 2023, 21:49

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in