Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam blijft tegen de keer in sociaal

Het Amsterdamse college wil niet dat mensen de dupe worden van karig rijksbeleid en investeert jaarlijks 24 miljoen extra in zorg en opvang.

19 september 2024
Amsterdam investeert extra in jeugdzorg

Niks bezuinigen op de jeugdzorg. Amsterdam pompt er zelfs extra geld in. Wie dat gaat betalen? De huizenbezitter.

Adviseur Zorgverzekeraars / Zorgoverheden

JS Consultancy in opdracht van GrowWork Healthcare
Adviseur Zorgverzekeraars / Zorgoverheden

Projectleider

Gemeente Wassenaar
Projectleider

Sociaal domein

Dat blijkt uit de vandaag door het dagelijks bestuur van de hoofdstad gepresenteerde gemeentebegroting voor 2025. Het college van burgemeester en wethouders wil de (jeugd)zorg en opvang op het huidige niveau houden. Vanuit het rijk krijgt Amsterdam, net als de andere gemeenten daar te weinig geld voor. Veel andere gemeenten hebben in hun kadernota’s aangegeven om die redenen te bezuinigen op de jeugdzorg. Zo’n kwart van alle door de gemeenten voorgenomen besparingen landt volgens onderzoek van BMC in het brede sociaal domein.

Voldoende aanbod

Maar het Amsterdamse college wil niet dat inwoners de dupe worden van het karige rijksbeleid en investeert jaarlijks 24 miljoen euro extra in zorg en opvang. Ook wordt er 13 miljoen vrijgemaakt voor jeugdzorgtrajecten die kunnen worden ingezet op het moment dat reguliere jeugdzorg geen uitkomst biedt.

Een deel van het geld wordt gebruikt om het aantal activiteiten en voorzieningen in buurten mee te laten groeien met de groei van de stad, zodat er volgens verantwoordelijk wethouder Hester van Buren (financiën, PvdA) ‘voor jong en oud voldoende aanbod is.’ Om ervoor te zorgen dat Amsterdammers gezond en prettig  oud kunnen worden, zet het college extra geld in voor zorgzame buurten en laagdrempelige ontmoetingen en activiteiten. Ook het schoolzwemmen krijgt een impuls zodat meer kinderen hun zwemdiploma kunnen halen.

Opvang ongedocumenteerden

En ondanks het feit dat het rijk gaat stoppen met de financiering van de opvang van ongedocumenteerden, trekt Amsterdam extra geld uit voor een humane opvang om te voorkomen dat die mensen op straat belanden.  

Daarnaast pleegt het college enkele grote investeringen, zoals een brug over het IJ en komt er extra geld beschikbaar voor een schonere stad, betaalbare  woningen en het wegwerken van achterstallig onderhoud.

Verhoging ozb

Al die investeringen ten spijt, presenteert het college toch een sluitende begroting. Dat lukt door 23 miljoen euro per jaar te besparen op zaken zoals de openbare ruimte, re-integratie en de eigen organisatie. De plannen worden deels betaald  met een lokale lastenverhoging voor huizenbezitters. Het college kiest ervoor om de onroerendezaakbelasting (ozb) op jaarbasis met gemiddeld met 86 euro per woning te verhogen, van 313 euro naar 399 euro. De afvalstoffenheffing blijft de komende twee jaar wel gelijk.  

De Begroting 2025 wordt op 13 en 14 november behandeld in de gemeenteraad, en daarvoor in de verschillende commissies.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Dus in een keer 28% bovenop de WOZ en gewoon op reïntegratie besparen en het onkruid laten staan.
Dat kun je toch geen fatsoenlijk bestuur noemen hoewel ze zich graag zo profileren.
Het feit dat er niet genoemd word wat er dan in de organistatie minder uitgegeven zal worden geeft al aan dat het of alleen woorden zijn (heb je ooit ambtenarij ingeperkt zien worden) of ten koste van de dienstverlening gaat. Vooral dat laatste waarschijnlijk.
Dit soort grappen ook altijd met de soos daar we gaan het zo en zo doen op onze eigen manier wat kan ons de minister schelen en dat loopt altijd af met ruim hogere kosten dan begroot en met doelen die never nooit gehaald worden. En dan moet er weer een blik externen tegenaan en ergens geld vandaan komen de organisatie kan dat zelf nooit dragen. Heb daar nog wel eens puingeruimd. Meer dan eens.
Het klinkt allemaal mooi maar die zorg is niet voor de mensen die het op moeten brengen.
Hielco Wiersma
De gemeente Amsterdam is alleen maar bezig met potverteren via de erfpacht van woningen en via de WOZ/OZB-belasting. De Overheid is duidelijk, mede ook door de 21% btw op grond en woningen, het woningforfait in Box 1, de overdrachtsbelasting van 10,4% (wordt nu weer eens 8%), Box 3-belasting etc., verreweg de grootste huisjesmelker van het land. En......dan ook nog verbaasd zijn over hoge prijzen van woningen?
Advertentie