Overslaan en naar de inhoud gaan

VNG laat nullijn los

Een akkoord is er nog niet, maar de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn wel een stapje dichter naar elkaar toe komen…

Verhoging
Tot vroeg in de ochtend onderhandelde de partijen over de nieuwe cao. Tot nu toe liepen de onderhandelingen steeds vast op de salarisverhoging. De VNG wilde vasthouden aan een nullijn, terwijl de bonden anderhalf procent structurele salarisverhoging eisten. De werkgevers bleven echter bij een bod van een eenmalige uitkering van 1 procent voor alle 180 duizend gemeenteambtenaren.

Schuiven 
Volgens een woordvoerder van CNV Publieke zaak zou de VNG in de onderhandelingen van afgelopen nacht niet langer strak hebben vastgehouden aan de nullijn. Ook de bonden lijken te schuiven in de richting van de één procent structurele loonsverhoging. Maar een akkoord is er nog niet.

 

Koopkracht 
‘Er is wel beweging. De VNG heeft de nullijn verlaten. Wij willen koopkrachtbehoud, 1 tot 1,5 procent erbij. Maar daar zijn we nog niet. We nemen nu even rust en en overleggen later deze week verder,' aldus de woordvoerder

Stakingen
De stakingen die voor de komende dagen en weken zijn aangekondigd blijven dan ook  voorlopig gewoon op de planning staan.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens

Vreemd, vroeger was het commentaar van degnenen uin het bestuur die nu minimaal 4,5% verhoging krijgen altijd dat er sprake was van gemechaniseerde diefstal bij aftopping van de prijscompensatie.
Nu is er amper voor de uitvoerders een inflatiecorrectie.

Op 12 mei 2010, 09:07
O. ten Hove

Wat een rare bedoening. Als er nu ineens wel geld zou zijn, dan heeft de VNG, in opdracht van de gemeenebesturen gewoon de boel belazerd. En dat is schandalig...
Net zoals men dat in Den Haag deed, de schuld neerleggen bij de stakende ambtenaren die weigerden te vegen waardoor de feestjes van wethouder Huffnagel (hij gaat over personeel en de 'feestjes' in de stad) in het water dreigden te vallen...
Achteraf blijkt dan, als er een loonsverhoging komt, de schuld gewoon bij ondere andere Huffnagel te liggen.

Op 12 mei 2010, 09:35
Johan Vissers

Betrek nu in het overleg ook direct de inflatiecorrectie betreffende de komende jaren. Hierdoor voorkom je in 2011, 2012, 2013 etc. weer allerlei vertraginstechnieken van de VNG!

Op 12 mei 2010, 10:20
Arnold Geytenbeek

Het blijft vreemd om te staken voor 1,5% loonsverhoging terwijl er plannen liggen om straks minimaal 10% van de banen te schrappen. We ontkomen er niet aan dat iedereen offers moet leveren

Op 12 mei 2010, 10:50
M. Dijkman

@Arnold
Dat komt er niet. Je kunt, als je logisch redeneert, niet zomaar stellen 10% van de banen te schaffen.
Het kan wel, maar het gaan dan ten koste van de kwaliteit en uitvoering taken.
Gezien het vergrijsde personeelsbestand, zal het al een hele klus worden om het kennisniveau de komende jaren op peil te houden onder ambtenaren.

Op 12 mei 2010, 11:25
Vasup

Natuurlijk is een luie ambtenaar flauwekul. Daar wordt ook hard gewerkt. Laten we beginnen met het terugbrengen van de regelgeving. Dat betekent ook minder regels voor de burgers om op terug te kunnen vallen. Bij minder regels kan ook de overheid (ambtenaren) slagvaardiger werken.

Op 12 mei 2010, 11:27
rwindt

Wel, kennelijk lukt het dus weer eens om met publieksbelangen te gijzelen de eigen positie te beschermen.
Dat nodigt weer uit voor een volgende keer om dit toe te passen.
De gevolgen van de bankencrisis en landencrisis komen dus nu wel meer neer op de lonen van niet-ambtenaren.
Heel solidair!
De burgers zijn te passief om een bond te beginnen voor het algemeen belang en de straat daarvoor massaal op te gaan, zonder schade aan mensen of materiaal uiteraard.
De nullijn had voor iedereen moeten, behalve minima. Waardoor echt afhankelijke groepen (in zorgsector) ontzien konden worden zoveel mogelijk.
De overheid moet gauw die chantagegevoelige onderdelen als vuilnis ophalen naar de markt brengen.
Aanrader voor iedereen en in het bijzonder de ambtenaren die achter de staking staan, is om het programma Tegenlicht te gaan bekijken.
De eerste van een serie over de houdbaarheid van onze democratie is uitgezonden onlangs.
Met name het geluid van een Pakistaans Amerikaanse deskundige. Die hekelt de korte termijnbelangen hedentendagen en gebrek breed aan inzet voor het algemeen belang t.b.v. de langere termijn!
Dat al die groepsbelangen blokkerend werken in dit tijdsgewricht en uiteindelijk iedereen schade berokkent.
Fortuyn zag dat ook duidelijk. Pragmatiek, Integriteit en Mensenlijke maat in dienst van het algemeen belang. Dat is m.i. Fortuynisme. De kokervisies en belangen destijds van partijen (plus geestverwanten) hebben het dom genoeg niet gezien, of willen zien!
Historici in de toekomst zullen de gemiste kans rondom 2000 vaststellen!
Toen begonnen de contouren, voor wie het wilde zien, zichtbaar te worden van de huidige misere.

Op 12 mei 2010, 12:38
Sandra

@Rwindt,
eindelijk wat zinnigs van uw hand. De nullijn had voor iedereen moeten gelden. Dan hadden er wrs ook geen stakingen geweest. De stakingen reageerden vooral op gevoel dat het weer de ambtenaren zijn die als enige (zie afgesloten caos' bijna alle andere sectoren) 4 jaar (!!!) op een nullijn zouden worden gezet.

Op 12 mei 2010, 12:59
rwindt

@ Sander
Welke sectoren??
Zie onderstaand bericht.
Vuilnisdienst dwingt via chantage voor 190.000 ambtenaren dit af.
Het middel klopt niet en het doel krijgt dominoeffect. Goed voorbeeld doet goed volgen, slecht voorbeeld het omgekeerde.
U heeft ontslagbescherming en hogere ww.
De marktsector niet. Aangezien uw salaris uit de algemene middelen ook nog eens komt zou het goede voorbeeld integer zijn geweest in alle huidige zeer negatieve fin. omstandigheden overheid.
Donner: geen geld voor loslaten nullijn
12.05.10 • 2 reacties
Het verontrust minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dat gemeenten deze week de nullijn voor de salarissen van hun ambtenaren verlaten zouden hebben in de cao-onderhandelingen. Dat heeft de demissionair bewindsman woensdag gezegd na afloop van de ministerraad.
Werkgelegenheid
Vorig jaar heeft het kabinet in de aanpak van de economische crisis besloten dat salarissen niet mogen stijgen in nieuwe cao's voor de publieke sector. Volgens Donner is het einde van de crisis op de arbeidsmarkt nog lang niet in zicht en is er ook geen extra geld voor hogere lonen bij gemeenten. 'Dit kost zeker werkgelegenheid bij de overheden', aldus de minister.
Marktsector
Bovendien vreest Donner dat een beweging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de onderhandelingen met de vakbonden kan overslaan naar marktsectoren.

Op 12 mei 2010, 17:51
Michiel Jonker

@rwindt
Je hebt wel Donner gekopieerd maar niet de 2 reacties erop. Toevallig? Nou ja, geen probleem, help ik je even:
ambtenaar • 12.05.10 15:26
Beste mr Donner, was u niet mede verantwoordelijk voor het afgesproken sociaal akkoord? Wat is hierin opgenomen?? Weet u het nog??? BEHOUD VAN KOOPKRACHT EN WERKGELEGENHEID!!! Dus nu het akkoord wat U heeft gesloten nageleefd "dreigt" te worden zeg u zoiets?? Ik ben oprecht blij dat politiek Nederland en zijn onderdanen straks van u verlost zijn!
mr L.K.D. Poldervaart • juridisch medewerker • 12.05.10 15:25
De heer donner is de afspraken aangaande behoud van koopkracht blijkbaar al weer vergeten, net als de verhoging van de salarissne van de burgemeesters met ruim 4%, alsmede de leegroof van miljarden aan pensioengeld uit het ABP. De overheid profileert zich echt als een betrouwbare werkgever. We gaan blijkbaar weer terug in de tijd toen de werkgevers de werkman arm hielden en de pastoor de werkman dom.

Op 12 mei 2010, 18:03
rwindt

@Lex
Geenszins toevallig.
Wat ik gekopieerd heb was relevant als. reactie op de veronderstelling dat de ambtenaren bijna als enige de nullijn zouden moeten handhaven.
Aan de twee reacties is een derde toegevoegd! Plakt u die er ook bij?
Gelet op het aantal dienaars van het eigenbelang, zijn een klein deel ervan bezig zichzelf te overtuigen van hun nobele bedoelingen. Maar ja, wie zwijgt stemt toe.
Via een klein deel heeft de hele zwijgende rest er toch teveel belang/baat bij kennelijk. Valt behoorlijk tegen!

Op 12 mei 2010, 21:05
Michiel Jonker

@rwindt
Meneer Windt, kunt u iets meer over uzelf vertellen? Het enige wat ik weet, is dat u zich etaleert als "machteloze burger". Maar uw verbale machtsontplooiing op de website van Binnenlands Bestuur is bepaald niet gering.
Kunt u aangeven wat uw persoonlijke beweegredenen zijn om altijd het laatste woord te willen hebben?

Op 12 mei 2010, 21:17
rwindt

@Q
Wat een aparte reactie!
Ik weet ook niet meer van u dan dat u ambtenaar bent. Meer dan voldoende. Dit is geen Hyves.
Dat ik geen ambtenaar ben leek mij nog wel relevant te noemen op deze site en machteloos, voelen met mij vele burgers zich.
Uw reactie over verbale machtsontplooiing is wel heel opmerkelijk.
Op een forum lijkt het mij te gaan om meningen en discussie. Bij voorkeur met argumenten. Dat wordt boeiender, als het juist geen onderonsjes zijn!
Dat had u liever wel zo?
Bij een andere topic, maar wel over hetzelfde onderwerp, wilde u terugkomen op een afgeronde discussie tussen u en mij. Daar ben ik toen niet meer op ingegaan. Toen had u dus het laatste woord. Als het langs elkaar heen praten wordt, kap ik ermee, al of niet als laatste.
Dus klopt uw opmerking niet dat ik "altijd" als laatste het woord wil hebben. Bij u nou juist bewezen van niet.

Op 13 mei 2010, 02:54
Michiel Jonker

@rwindt
Zoals je wilt, op jouw speciale verzoek hieronder 3e reactie.
ambtenaar • 13.05.10 10:43
Beste "machteloze burger", het is u blijkbaar ontgaan dat er ná het uitbreken van de crisis een sociaal akkoord is gesloten. In dit sociaal akkoord zijn afspraken gemaakt over het jaar 2009-2010 over loonmatiging in de publieke sector. Daarom vragen de ambtenaren slechts 1 tot 1,5 procent, dit terwijl er in de markt in het jaar 2009 gemiddeld 3,2 loonsverhoging is geweest. De VNG heeft voor het jaar 2009 derhalve 2% loonsverhoging in haar begroting opgenomen, echter als het puntje bij paaltje komt wil de VNG dit geld, wat zij dus al heeft verkregen van rijk middels de begroting, NIET aan haar werknemers uitbetalen maar zelf houden. En dat vind u het onthutsend dat die hardwerkende vuilophalers opkomen voor hun rechten?? Ik wil voorstellen dat u zichzelf eerst verdiep in materie alvorens hier een uitgesproken mening over te propaganderen.

Op 13 mei 2010, 11:12
rwindt

@Lex
Dit is NIET de derde reactie. Dit is de vierde reactie van uzelf daarop, die u natuurlijk graag nog wel even wilde herhalen!
Een accoord na de crisis zegt u. Wanneer is volgens u de aard en omvang van de crisis duidelijk geworden?
De bankencrisis is er nu nog eens bovenop gekomen in de periode van de stakingen. Dat neemt u niet eens in aanmerking!!
De overheid (dus wij) heeft 350 miljard schuld (plus nu garanties) moeten maken om erger te voorkomen.. Dat kan nog meer oplopen indien de economie blokkeert en er tal van ww uitkeringen bij komen en verdere negatieve fin. gevolgen. Of de landencrisis toch doorschieten gaat.
In de nog ernstiger (landencrisis erbij) huidige situatie met een bedrag van 100 miljoen, waar het nu om gaat t.b.v. ambtenaren, grijpt u terug op wat voor de crisis in loonontwikkelingen gaande was.
U vergeet even erbij te melden dat in de marktsector geen ontslagbescherming is zoals bij ambtenaren. Nu in deze crisistijd ook niet! Ook die wil men naast de compensatie voor 4 jaar veiligstellen.
Indien alle sectoren de nullijn aanhouden, zoals Donner aangeeft, zou je voor de laagste inkomenlaag die compensatie kunnen gunnen. Echter zo nobel denkt u vrees ik niet. U verwijt mij echter wel dat ik die hardwerkende vuilnisophalers niets gun en u blijft wat mij betreft in kokerargumenten en kokerbelangen hangen, ondanks de ernstigste crisis sinds de jaren 30 met een Euro en EU, die onder druk staat, er ook nog eens bij.
Je zou er een zeer prangende cartoon van kunnen maken. De wereld vergaat, maar ambtenaren houden vast aan het sociaal accoord tot die tijd. Kijk in Portugal leveren overheidsdienaren 5 procent in. Laagste inkomens daar worden ontzien. That's the spirit!
Hoe sociaal is dat?

Op 13 mei 2010, 12:34
Michiel Jonker

Hoor de windt waait door de bomen, makker, makker, staak toch uw wildt geraas!
@rwindt: het was echt niet mijn reactie hoor. Het was de 3e reactie die van jou niet meegerekend, maar had je toch al 100x gegeven, en nu dus alweeeer..........

Op 13 mei 2010, 14:28
rwindt

@Lex
Het niveau daalt kunnen we vaststellen!
Gebrek aan zinnige tegenargumenten, gelet op deze kinderachtige reflex?
U durft uw achternaam (klopt voornaam wel?) niet eens kenbaar te maken en u zit notabene comfortabel in uw eigen parochie uzelf nu bedenkelijk te verdedigen.
Misschien lukt de communicatie (laatste poging) beter om deze op uw niveau aan te passen?
Sinterklaas kapoentje, gooi de compensatie alleen in mijn schoentje.
Gooi de ontslagbescherming alleen in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje.....

Op 13 mei 2010, 21:22
Michiel Jonker

De zak van Windterklaas, Windterklaas, Windterklaas,
De zak van Windterklaas o jongens jongens 't is zo'n baas!
Ik ben Lex van de kinderachtige reflex.
Zit mezelf bedenkelijk te verdedigen
en jou op mijn lage niveau te beledigen.
Sorry, sorry zo bedoelde ik het ech nie,
want ik wilde alleen maar een inflatiecorrectie.
De nullijn past heel goed bij mij,
want een nul is met heel weinig blij.
Ja, kop die maar even in,
zoals jij zo goed kan, rwindt.

Op 13 mei 2010, 23:52

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in