Advertentie
sociaal / Nieuws

Aanbesteding Maastricht is in strijd met de Jeugdwet

Volgens de Rechtbank Limburg moet Maastricht de aanbestedingsprocedure 'Ambulante Jeugdhulp Behandeling' intrekken.

04 oktober 2022
rechtbank hamer
Shutterstock

Maastricht moet de huidige aanbestedingsprocedure 'Ambulante Jeugdhulp Behandeling' intrekken. De procedure is in strijd met de Jeugdwet. Dit blijkt uit het vonnis van dinsdag van de Rechtbank Limburg.

Opnieuw 

Volgens het vonnis dient Maastricht over te gaan ‘tot intrekking van de aanbestedingsprocedure Ambulante Jeugdhulp Behandeling en, voor zover zij dat nog wenst, heraanbesteding van de opdracht.’ Het is de uitkomst van een kortgeding van jeugdzorginstelling Gezin in Beweging (GiB) tegen de gemeente Maastricht.

Emvi

De zaak draait om de veranderde regels rond de aanbesteding van de jeugdzorg. Sinds 1 juli dit jaar hoeft dit niet langer op grond van de ‘economisch meest voordelige inschrijving’ oftewel emvi. In plaats daarvan mogen gemeenten nu eisen stellen aan de geschiktheid van partijen.

Dyslexie

Maastricht liep tijdens de aanbestedingsprocedure in mei vooruit op de wijziging van de Jeugdwet en nam alleen geschiktheidseisen op in de aanbestedingsleidraad. Deze eisen waren zo hoog, bijvoorbeeld op het gebied van dyslexiezorg, dat veel kleinere aanbieders van jeugdzorg buiten de boot vielen.

Verenigd

Dat overkwam ook Gezin in Beweging (GiB), Bibi Huis en tientallen andere kleine en middelgrote zorgaanbieders - zelfs nadat zij zich hadden verenigd in Stichting Jeugdhulp Limburg. Hierop spande GiB een kort geding aan tegen de gemeente Maastricht.

Wijziging Jeugdwet

Volgens de rechter had deze gemeente niet vooruit mogen lopen op de wetswijziging die alleen geldt voor 'aanbestedingsprocedures die op of na de inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel zullen starten.’

Centrumgemeente

Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 werken 16 gemeenten in Zuid-Limburg samen op dit gebied. Maastricht is hierbij de centrumgemeente met als taak onder meer de inkoop.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie