Zeeuws Statenlid naar Den Haag om onkruid
Diverse keren vroeg het Zeeuwse Statenlid François Babijn (Partij voor Zeeland) de afgelopen jaren aandacht voor oprukkend onkruid, zoals akkerdistel en jacobskruiskruid. Hij maakte zelfs een distelzwartboek. Maar provinciale regels om het probleem aan te pakken schieten tekort en gemeenten handhaven te weinig, vindt Babijn.
Onderzoek naar distelstand
In een open brief, verstuurd aan de Tweede Kamerfracties, de Zeeuwse gemeenten en onderzoekers van de Universiteit Wageningen pleit Babijn voor onderzoek naar de distelstand en naar de gevolgen van het giftige jacobskruiskruid voor diersoorten in Zeeland. Babijn vindt dat provincie en gemeenten de problemen met deze niet-inheemse plantensoorten onvoldoende serieus nemen. ‘Ik heb gemeenten een paar honderd foto’s aangeboden van plekken waar die soorten woekeren, maar ik moet constateren dat er niks mee gedaan wordt.’
Regels versoepeld
Ook de Zeeuwse Land- en Tuinbouwbond trok vorige week aan de bel, blijkt uit berichtgeving in de PZC over de akkerdistel. Boeren zijn verplicht om de distel van hun akkers voor het bloeiseizoen te verwijderen. In de provinciale distelverordening heeft Zeeland de regels vijf jaar geleden versoepeld voor andere terreinbeheerders: zij moeten er alleen voor zorgen dat distels tot dertig meter uit akkers worden verwijderd. ‘De gedachte daarachter is dat distels zich niet verspreiden buiten een straal van dertig meter. Maar als je ziet hoe de distelstand de laatste jaren is gegroeid, mede door de uitbreiding van nieuwe natuur, heb ik grote twijfels bij die theorie. Ik zou dat wetenschappelijk onderzocht willen hebben, daarom heb ik mijn brief ook naar Wageningen gestuurd. Indien nodig kunnen we op basis van de uitkomsten onze verordening aanpassen.’ Het oprukkend onkruid zorgt volgens hem voor verrommeling van het landschap en bestrijding ervan leidt tot extra gebruik van pesticiden.
Bestuurlijke beslissing
Communicatiemedewerker Annick Creemers laat namens Zeeland weten dat de distelproblematiek niet onbekend is. ‘Het onderwerp komt regulier terug in overleg met landbouw- en natuurorganisaties. We zullen het op de agenda houden en met het maatschappelijk middenveld kijken of dit daadwerkelijk een probleem is. Zo ja, dan zoeken we gezamenlijk naar oplossingen.’ Het voorstel van Babijn om onderzoek te doen naar de distelgroei, noemt ze een “goede optie, waarover een bestuurlijke beslissing moet worden genomen”. Wegens het zomerreces is een inhoudelijke reactie daarop nu niet te geven.
Sectie op dode dieren
Andere problemen die Babijn aansnijdt in zijn brief gaan over reuzenberenklauw en over jacobskruiskruid, dat een giftige stof bevat. Het Statenlid pleit voor sectie op dode dieren om te achterhalen of het kruid slachtoffers maakt onder dieren en zo ja hoeveel.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.