Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wolf niet welkom in Drenthe, Gelderland zoekt balans

Drenthe wolfvrij en Gelderland zoekt de balans: de reactie op het bericht dat de EC meer flexibiliteit onderzoekt in het beheer van de wolf.

06 september 2023
Europese wolf
Pixabay

Drenthe en Gelderland zijn blij dat de Europese Commissie meer flexibiliteit wil overwegen in het beheer van de wolf. Dat kan ertoe leiden dat het dier sneller de kogel krijgt.

Directeur

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) via Hunter Select
Directeur

Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Tweede Kamer der Staten-Generaal
Directeur Concernstaf / Plaatsvervangend Griffier - Tweede Kamer der Staten-Generaal

De provincie Drenthe wil meer beheermaatregelen van de wolf zodat de regio Drenthe wolfvrij wordt. Gelderland gaat niet zo ver maar wil wel een betere balans tussen vee, mens en dier. Dat zeggen de provincies in een reactie op het bericht dat de Europese Commissie meer flexibiliteit onderzoekt in het beheer van de wolf, die nu een van de zwaarst beschermde diersoorten in de Europese Unie.

Vee

De Europese Commissie vraagt input van lokale gemeenschapen, wetenschappers en andere experts en praktijkdeskundigen over het samenleven van de wolf die nog niet zo lang geleden vrijwel uitgeroeid was in de Europese Unie. Maar nu bijt hij regelmatig vee dood. Een wolf beet in juli in het Drentse Wapse een boer toen die zijn vee wilde beschermen. Het dier kreeg later de kogel.

Impact van terugkeer wolf

De Drentse gedeputeerde Egbert van Dijk is blij met de stap van de Europese Commissie. De Europese Commissie wil zich zo breed mogelijk laten informeren over de impact van de terugkeer van wolven naar gebieden die lang wolfvrij zijn geweest. Van Dijk ziet het als een mogelijkheid om dat wat veehouders, hobbydierhouders, burgers en lagere overheden werkelijk ervaren, onder de aandacht te brengen bij de Europese Commissie, laat de provincie weten.

Zorgen

Drenthe heeft het ministerie van LNV in februari 2023, met de provincies Fryslân en Overijssel, reeds gevraagd om de zorgen die de provincies hebben met betrekking tot de terugkeer van de wolf, onder de aandacht te brengen bij de Europese Commissie. ´Nu biedt de Europese Commissie de mogelijkheid rechtstreeks onze zorgen met hen te delen.'

Beheermaatregelen

En die zorgen zijn groot. Het grote aantal wolvenaanvallen op landbouwhuisdieren maakt duidelijk dat de situatie op het noordelijke platteland onhoudbaar is. Onder de huidige wet- en regelgeving zijn er geen beheermaatregelen mogelijk voor bestrijding van de wolf, meent de provincie. Overigens stelt de Europese Commissie dat bij probleemwolven die mogelijkheid er wel is. Ook is er soms kritiek op door boeren gebruikte wolfwerende maatregelen zoals hekken.

Beschermingsniveau

Drenthe is er klaar mee. ´Wij pleiten er daarom voor om er bij de Europese Commissie op aan te dringen de Europese regelgeving zodanig aan te passen dat het beschermingsniveau van de wolf wordt verlaagd, zodat er meer (beheer)maatregelen ten aanzien van de wolf kunnen worden ingezet. Op deze manier kunnen we een goede stap in de richting zetten om te komen tot een wolfvrije regio.'

Gegevens

De provincie gaat via de uitvoeringsorganisatie Bij12 de gegevens over de aanwezigheid van wolven en alle schademeldingen aanleveren. De provincie is van mening dat samenleven met de wolf in regio's met grote natuurgebieden mogelijk is, maar niet in het noordelijke platteland.

Betere balans

De provincie Gelderland heeft een dag voor de deadline om informatie aan te leveren, op 21 september, een afspraak in Brussel. Dan wordt daar door de verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet een rapport overhandigd, laat hij weten. Gelderland wil niet expliciet wolfvrij worden, maar zoekt een betere balans tussen mens, vee en dier.

'Groot probleem'

Zoet: ´We hebben in Gelderland een snelgroeiende populatie wolven. Daardoor krijgen we ook steeds meer te maken met aanvallen op dieren. Met preventieve maatregelen gaan we het probleem niet oplossen. Vandaag was ik in gesprek met een schapenhouder die afgelopen week 17 schapen verloor. Ik zag de enorme impact die de aanvallen hebben op de andere schapen en de schapenhouder. Het was een indrukwekkend bezoek en het bevestigt voor mij hoe groot het probleem is.'

Onrust

Zoet: ´Er is maatschappelijke onrust in Nederland en het draagvlak voor de wolf neemt af. Alleen als we de maatschappelijke angst over de wolf verminderen, kunnen we in Nederland respectvol samenleven met wolf en mens. Daarom pleiten we er in Europa voor om de bescherming van wolf omlaag te brengen, zodat we het dier beter kunnen beheren.'

Volgende week is het Europees parlement bijeen in Straatsburg. De wolf staat woensdag op de agenda van het Europees Parlement.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Kees Kleuver
52.000 schapen in Drenthe (bron CBS 2019), waarvan 17% achter wolfwerend raster (bron RTV Drenthe), en 2(!) in Drenthe gevestigde wolven (bron: provincie Drenthe). Om dan te concluderen dat de wolven het probleem zijn is op zijn minst tendentieus te noemen.
Nico Bos
De wolf kent in Nederland geen natuurlijke vijanden, een worp van een teef is gemiddeld 4 á 5 welpen en die zijn beschermt door EU wetgeving. Er is daarom geen sprake van een logistisch groeimodel zoals dit is te zien op deze dynamische kaart; er komt op enig moment geen evenwicht in de populatie.
https://wolvesmap.zoogdiervereniging.nl/?locale=nl
Dat moet dus hersteld worden met nieuwe wetgeving, immers het primaire doel van de EU wetgeving is reeds bereikt.
Advertentie