Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brussel: mogelijk meer flexibiliteit bescherming wolf

De Europese Commissie denkt na om de beschermde status eventueel te wijzigen en meer flexibiliteit te bieden in de wetgeving over de wolf.

04 september 2023
Wolf
Shutterstock

De wolf is in sommige Europese regio's een reëel gevaar voor dieren en potentieel ook voor mensen. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

financieel adviseur

JS Consultancy
financieel adviseur

Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Gemeente Ede
Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Data

De Europese Commissie roept lokale en regionale overheden op om voor 22 september data te sturen over de wolf, de populatie en hun impact. Daarmee wil de Europese Commissie bepalen of de beschermde status van de wolf een tandje minder kan. De Europese Commissie denkt na om de beschermde status, waar gepast, te wijzigen en meer flexibiliteit te bieden in de wetgeving over de tot nu toe zwaar beschermde wolf. De oproep geldt ook voor lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle andere geïnteresseerde partijen, laat de Europese Commissie weten.

Omstreden

De revival van de wolf leidt regelmatig tot klachten uit de agrarische hoek, omdat boeren en herders overlast ervaren van de wolf. BIJ12, dat in ons land de wolvenstand en de schade bijhoudt, meldt dat er in de maanden februari tot april 55 meldingen binnen zijn gekomen over wolvenschade, zoals doodgebeten vee.

Kwetsbaar

Tegelijk is de wolf nog steeds kwetsbaar, door jacht en door het verkeer. Zo werd de helft van een Belgische roedel in Nederland doodgereden en dus is er ook de roep om bescherming. Ook de Europese Commissie stond altijd ferm op dit standpunt. Nu beweegt de Europese Commissie iets mee. Nieuwe regels moeten de huidige regels aanvullen zodat lokale en regionale overheden de actie kunnen nemen die nodig is.

Wetenschappelijke data

Naast data uit de praktijk, onderzoekt de Europese Commissie ook wetenschappelijke data. Met de verzameling daarvan is de Europese Commissie in april begonnen. Daarmee geeft de Europese Commissie uitvoering aan een resolutie van het Europees Parlement van november 2022 waarin werd opgeroepen de bescherming van de wolf te verminderen. Maar die data van stakeholders en expertgroepen en nationale overheden geven niet een volledig plaatje. Daarom is input uit de regio noodzakelijk.

Natuurlijk erfgoed

Overigens staat de Europese Commissie nog steeds op het standpunt dat de wolf een belangrijk onderdeel is van het natuurlijk erfgoed van de Europese Unie. Maar de Europese Commissie erkent wel dat er soms conflicten kunnen ontstaan tussen mens en wolf.

'Makkelijker afschieten'

Vanwege die conflicten is Bert-Jan Ruissen van de SGP in Brussel content met de opstelling van de Europese Commissie. Maar Ruissen wil ook een stap verder gaan. 'Brussel verzamelt informatie, maar daar mag het niet bij blijven. Het is de hoogste tijd om de beschermde status aan te passen. Het moet makkelijker worden voor regio's om de roedels wolven beter kunnen beheren, de wolf is geen bedreigde soort meer in Europa, maar bedreigt zelf de biodiversiteit: zo heeft de wolf praktisch de moeflons op de Veluwe opgegeten. De actie van de EC moet ook een signaal zijn aan de Nederlandse overheid, die moet de verdergaande eigen regels voor de bescherming ook eens tegen het licht houden.'

'Wolf nog steeds kwetsbaar'

Maar zo denkt niet iedereen in het Europees Parlement er over. Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren vindt dat Europees Commissievoorzitter Von der Leyen de oorlog verklaart aan de wolf. De Partij voor de Dieren vindt dat ze dat uit persoonlijke wrok doet: in december is de 30-jarige pony Dolly van Ursula von der Leyen door een wolf doodgebeten.

'Persoonlijke wrok'

Hazekamp: ´Het is ongekend dat Von Der Leyen uit persoonlijk wrok tegen de wolf haar positie als voorzitter van de Europese Commissie gebruikt om de beschermde status van deze dieren de nek om te draaien. De wolf heeft nog steeds in zes van de negen Europese regio’s een ‘kwetsbare’ of ‘bijna bedreigde’ status op de Rode Lijst van het IUCN. En ondanks bangmakerij door de jachtlobby, stemde recentelijk een overweldigende meerderheid van de landen die zijn aangesloten bij de Bern Conventie er vóór om wolven strikt te blijven beschermen.

Opnieuw uitgeroeid

Door die strikt beschermde status krijgen wolvenpopulaties de kans om zich te herstellen en mogen zogenaamde ‘probleemwolven’ enkel onder voorwaarden worden afgeschoten. Door de wolf te beroven van zijn beschermde status, zal hij weer massaal bejaagd worden en bestaat de kans dat de wolf - net als in de 19e eeuw - opnieuw wordt uitgeroeid in Europa.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Deze situatie is zo ver van het pad dat het pad onzichtbaar is.
Wilde roofdieren van dien aard hebben geen plek in bewoond gebied. Elke leider die wat anders stelt is niet je vriend.
Je berooft de mensen van hun beschermde status.
Die beesten zoeken het maar uit maar niet hier.
R. D.
'Mijn mening is de enige waarheid en iedereen die iets anders vindt is stom'. Jouw redenering is van niveau kleuterklas.
Bert Bakker
Het is dan ook onweerlegbaar waarheid dat wilde roofdieren gevaarlijk zijn voor mensen en dat iedereen die er toch voor ageert niet je vriend is.
Wat heb je zelf voor ideëen eigenlijk?
Nico Bos
Wel frappant, als Ursula aan een dood paard trekt dan komt er plotsklaps wel (af)schot in die wetgeving :-) . Om die beesten te kunnen "zenderen" (provincie Utrecht) zal dat ook wel moeten, want volgens de EU regels is het "platschieten" net zo illegaal als die paintball oplossing, ook met die zelfbedachte provinciale "ontheffing".
Advertentie