Waddengebied streeft naar minder bestuurlijke drukte
Het Waddengebied kan efficiënter bestuurd worden dan nu het geval is. Dat vindt de Groninger gedeputeerde Douwe Hollenga. Hij telde negen bestuursorganen, en kwam zijn eigen naam in zes daarvan tegen. ‘Dat gaan we oplossen’, aldus de strijdvaardige bestuurder.
Hollenga zette de bestuursorganen op een rijtje in het kader van de evaluatie van het Regionaal College Waddenzee. Dat is een samenwerkingsverband tussen drie provincies, achttien gemeenten, vier waterschappen en vijf ministeries. Dat verband moet blijven, zegt Hollenga. En dan moet er nog één adviesorgaan hebben. De andere clubs moeten indikken.
Duizelen
Wie Hollenga hoort praten, duizelt het inderdaad al snel van de bestuurstermen. Neem het Deltaprogramma van de commissie Veerman (2008), waarin het probleem van hoog water werd aangepakt: ‘Daar hebben we nu een Delta-regisseur voor die dat proces landelijk moet trekken, plus een stuurgroep voor het Deltaprogramma Waddengebied, en daar hangt dan weer een maatschappelijk platform onder voor draagvlak en deskundigheid.’ Of het natuurherstelprogramma ‘Naar een rijke Waddenzee’: ‘Dat is een convenant tussen natuurorganisaties en mosselvissers. Daar zit ook weer een stuurgroep op, waar mensen van Rijkswaterstaat en LNV in zitten, plus de provincie, gemeenten, natuur- en belangenorganisaties…’
Slagvaardigheid
Schrappen dus, of, zoals Hollenga zegt: in elkaar schuiven. ‘Want soms worden in het ene orgaan dingen besproken die het andere raken.’ Aan slagvaardigheid ontbreekt het de clubs niet, benadrukt de gedeputeerde. Op het gebied van natuurbeheer en –herstel – neem duurzame visserij, worden genoeg resultaten geboekt. Maar ‘het kan allemaal met wat minder.’ Volgens Hollenga hoeft het nauwelijks banen te kosten, op een paar secretariaatsfuncties na. Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de Wadden. Het is nog onduidelijk of de bestuurlijke drukte ook wordt behandeld.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.