Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tweede Kamer wil net als VNG een planbatenheffing

De extra belastingmaatregel moet helpen tegen grondspeculanten.

23 april 2024
Een hardloper passeert een nieuwbouwwijk van de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek.
Een hardloper passeert een nieuwbouwwijk van de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek.ANP

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleitte er vorige week nog voor: kabinet, voer een planbatenheffing in voor grondeigenaren die profiteren van stijgende grondprijzen dankzij wijzigingen in bestemmingsplannen. Een motie met precies die strekking, ingediend door GL-PvdA, D66 en ChristenUnie, kreeg een Kamermeerderheid achter zich tijdens de dinsdagse stemming.

Coördinerend adviseur Cultuur

IPO
Coördinerend adviseur Cultuur

Manager HRM unit Advies en Dienstverlening

JS Consultancy in opdracht van de Haagse Hogeschool
Manager HRM unit Advies en Dienstverlening

Volgens de motie maken grondspeculanten veel winst zonder toegevoegde waarde te leveren en kan het afromen van deze winst’ helpen bij lagere woningprijzen. Een vergelijkbare motie van de SP, die eveneens werd aangenomen, benadrukte tevens dat een planbatenheffing ‘het onderhandelingsproces tussen gemeenten en ontwikkelaars kan versnellen’.

Wel vennootschapsbelasting

Een andere motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die eveneens aansloot bij een wens in een recente position paper van de VNG, kreeg niet genoeg steun. Hierin verzocht zij de vennootschapsbelasting (Vpb) voor gemeentelijke grondexploitaties af te schaffen. Sinds 2016 moeten gemeenten die heffing betalen. Eerder dit jaar schreef de VNG daarover: ‘Het voelt onlogisch dat overheden subsidies nodig hebben om bijvoorbeeld woningbouw mogelijk te maken, maar tegelijk soms vele miljoenen Vpb moeten afdragen.

Wel aangenomen was een door CU, NSC, GL-PvdA, CDA, SGP en D66 ingediende motie die het kabinet oproept gemeenten ertoe te brengen om doorbouwakkoorden te sluiten. Dit in navolging van de gemeente Amsterdam, die dit deed met corporaties, bouwbedrijven en ontwikkelaars. 

Alsnog de Ladder

Een paar andere moties die voor gemeenten betekenisvol zouden zijn geweest, werden dinsdag verworpen. Zoals één van SGP-Kamerlid André Flach, over een langjarige financiële bouwbijdrage voor gemeenten met relatief grote bouwprojecten. Een andere afgewezen motie was van de hand van de PVV'ers Hidde Heutink en Barry Madlener. Zij willen af van de Ladder voor duurzame verstedelijking, die voorwaarden oplegt aan het buitenstedelijk bouwen. De Kamerleden willen dat gemeenten vrij hun afwegingen moeten maken.

Stemmingsuitslag

Hier staan alle woniningbouwmoties en de uitslagen bij elkaar.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Ga eerst eens goed onderzoeken hoe de huidige nieuwbouwplannen en de financiering daarvan tot stand komen alvorens maar wat te roepen, weer een nieuwe belasting/heffing te verzinnen en woningen nog duurder te maken.
Advertentie