Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in de eerste vier maanden van dit jaar al bijna evenveel sancties opgelegd als in heel 2024. Controleurs van het Zuid-Hollandse waterschap maakten tot en met april 21 keer een proces-verbaal op, tegen 24 keer in het afgelopen jaar. Het ging onder meer om illegale lozingen van bestrijdingsmiddelen in de glastuinbouw.
Strenger optreden Hoogheemraadschap Delfland oogst effect
Controleurs van het waterschap maakten tot en met april dit jaar 21 keer een proces-verbaal op. In heel vorig jaar was dat 24 keer.

Duidelijk signaal
‘De waterkwaliteit in Delfland verbeteren is onze hoogste prioriteit’, zegt dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt. ‘Door strenger op te treden en minder waarschuwingen te geven, geven we een duidelijk signaal af: lozingen en lekkages worden niet getolereerd.’ Het werkgebied van Delfland omvat onder meer Den Haag en Westland.
Het waterschap kiest vooral in de tuinbouw regelmatig voor een last onder dwangsom. Dat betekent dat als een overtreding niet binnen een bepaalde termijn stopt, een boete volgt. In twee gevallen heeft Delfland dit jaar die boete daadwerkelijk opgelegd. In heel 2024 gebeurde dat drie keer. Sinds begin vorig jaar heeft Delfland bijna 50.000 euro aan dwangsommen geïnd, waarvan ruim de helft in de glastuinbouw.
Minder watervervuiling
Volgens Daverveldt heeft de aanpak het gewenste effect. Delfland komt sinds 2021 steeds minder giftige bestrijdingsmiddelen tegen in het water. Nederland moet in 2027 voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), waarin eisen staan voor de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Hoewel de 21 waterschappen samen met gemeenten, provincies en het Rijk de laatste jaren maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren, lijken de KRW-doelen onhaalbaar. Dat kan leiden tot sancties uit Europa.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.