Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ambtenaren op non-actief na kritiek op Omgevingswet

Eerste Kamerlid Saskia Kluit heeft vijf meldingen gekregen van ambtenaren die geïntimideerd werden na kritiek op de Omgevingswet.

ANP
09 juni 2022
Burnout.jpg

Een aantal ambtenaren en zelfstandigen (zzp'ers) die vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken werken aan de Omgevingswet, is op non-actief gesteld of zit ziek thuis. Zij zijn zwaar onder druk gezet en geïntimideerd. Kritiek op de Omgevingswet moesten zij voor zich houden, of ontwikkelingen te rooskleurig schetsen. Dat stelt het Eerste Kamerlid Saskia Kluit (GroenLinks) desgevraagd. De vijf hebben zich een tijd geleden bij haar gemeld.

Operationeel projectbegeleider energietransitie

JS Consultancy
Operationeel projectbegeleider energietransitie

Burgemeester

Gemeente Nijkerk
Burgemeester

Onjuist

Met andere senaatsfracties maakt ze zich hier niet alleen grote zorgen over, maar vraagt zich ook af of de informatie die de senaat tot nu toe over de Omgevingswet heeft gekregen, wel klopt. Op basis van die informatie moet de Eerste Kamer straks stemmen over de invoeringsdatum van de Omgevingswet; die de grootste wetgevingsoperatie sinds eind jaren 40 van de vorige eeuw wordt genoemd. Een deel van de senaat vreest dat het een besluit moet nemen op basis van onjuiste of onvolledige informatie.

Geen uitstel

In de Omgevingswet worden alle wetten en regels voor de leefomgeving en ruimtelijke ordening gebundeld en vereenvoudigd. De invoering van de wet is al een paar keer uitgesteld. Minister Hugo de Jonge, als minister voor Ruimtelijke Ordening verantwoordelijk voor de Omgevingswet, wil van geen uitstel meer weten.

Angst

Kluit weet niet of de vijf meldingen, waarover ze een aantal weken geleden zowel de Eerste Kamer als minister De Jonge heeft geïnformeerd, het topje van de ijsberg zijn. Van een aantal melders heeft ze begrepen dat ook anderen onder druk zijn gezet of geïntimideerd, maar zich niet durven te melden uit angst nooit meer door de overheid voor opdrachten te worden ingehuurd. ‘Mensen moeten zich vrij voelen om eerlijk te zeggen hoe het ervoor staat’, vindt Kluit. Dat geldt niet alleen bij de Omgevingswet. ‘Er moet altijd ruimte zijn om legitieme bezwaren te kunnen uiten.’

Geen signalen

Minister De Jonge heeft geen signalen ontvangen, liet hij de Eerste Kamer eerder weten. Secretaris-generaal (sg) Maarten Schurink van Binnenlandse Zaken heeft na een gesprek met Kluit toegezegd binnen de organisatie gesprekken te gaan voeren over de manier waarop mensen die kritiek hebben, worden behandeld. Kluit is tevreden over de aanpak van de minister.

Meldpunt

Senator Peter Nicolaï van de Partij voor de Dieren heeft eerder donderdag een meldpunt geopend, waar iedereen zich kan melden die onder druk zou zijn gezet wegens kritiek over de Omgevingswet. De eerder aangekaarte signalen door Kluit en het bericht van Binnenlands Bestuur van donderdag, waarin is gesteld dat ambtenaren die kritiek leveren op de invoering van de Omgevingswet door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden geïntimideerd, zijn voor Nicolaï aanleiding geweest het meldpunt te openen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie