Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kritiekgevers Omgevingswet door BZK geïntimideerd

Ambtenaren die kritiek leveren op de invoering van de Omgevingswet werden door BZK geïntimideerd.  

09 juni 2022
man met plakband op mond
Shutterstock

Het ministerie van Binnenlandse Zaken probeerde tegenvallende tussenrapportages over de Omgevingswet  te verbloemen en intimideert tegenstanders van snelle invoering. Dat beeld komt naar voren uit gesprekken die Binnenlands Bestuur voerde met ambtenaren en andere partijen die nauw betrokken zijn bij de invoering van de Omgevingswet. Zelf spreekt het ministerie van 'signalen van niet-professionele escalatie'. 

Liegen

‘Kun je goed liegen?’, kreeg een ambtenaar te horen die een presentatie moest houden voor een Kamercommissie. ‘Ik moest vertellen dat het allemaal goed ging. Maar er was geen mooiweerboodschap te vertellen.’ Daarop werd de presentatie bij een andere organisatie belegd.

Bek houden

Ambtenaren die als privé-persoon of in een andere hoedanigheid kritische artikelen op LinkedIn publiceren, wordt op dwingende wijze door het ministerie gevraagd daarmee te stoppen en voortaan hun ‘bek te houden’. De zaak kwam aan het licht nadat onlangs vijf gevallen van intimidatie aan de Eerste Kamer werden gemeld. Die moet eind deze maand over de invoeringsdatum van de Omgevingswet beslissen.

Signalen

In een reactie op de publicatie van Binnenlands Bestuur noemt het ministerie van Binnenlandse Zaken het ‘feitelijk onjuist’  dat er op last van de Eerste Kamer een onderzoek loopt naar intimidatie van criticasters van de Omgevingswet. Wel heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Eerste Kamerlid Saskia Kluit (GroenLinks) en secretaris-generaal Maarten Schurink van het ministerie over ‘signalen van niet-professionele escalatie richting personen die kritiek uiten op de voortgang of de inhoud van de Omgevingswet’.

Grenzen

Schurink heeft bij dat gesprek aangegeven binnen zijn organisatie het gesprek aan te zullen gaan ‘over omgangsvormen en de grenzen van integer escalatiegedrag’.
 
Lees het hele verhaal in BB11, die eind deze week verschijnt (inlog)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Fonhof
Typisch overheid. Zie zaken die zich ook bij de Belastingdienst en Toeslagen hebben afgespeeld. Allemaal van hetzelfde en zeer herkenbaar.
Maar ja, daaraan heeft men vast “geen herinnering” meer.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P. Smit
We zijn hard op weg van een democratie naar een dictatuur.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie