Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Publiek belang deelname nieuwe Kuip niet duidelijk’

De gemeente Rotterdam kan niet goed duidelijk maken wat het publieke belang is van een aandeel van 40 miljoen in het nieuwe stadion van…

De gemeente Rotterdam kan niet goed duidelijk maken wat het publieke belang is van een aandeel van 40 miljoen in het nieuwe stadion van Feyenoord. Volgens de Rekenkamer Rotterdam heeft de gemeenteraad niet de kans gekregen om hier zelfstandig besluiten over te nemen en alternatieven af te wegen. Dat concludeert de Rekenkamer in een tussentijdse rapportage over het project.  

Bijdrage

De Rekenkamer Rotterdam onderzocht de toekomstige financiële bijdrage van de gemeente aan het project Feyenoord City, naast de bouw van een nieuw stadion ook een grote nieuwe gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid. De gemeente trekt in totaal 100 miljoen euro uit voor het stadion: 40 miljoen voor de deelname in het nieuwe stadion van voetbalclub Feyenoord, en 60 miljoen voor de grond onder het nieuwe stadion, dat weer in erfpacht wordt uitgegeven.

Publiek belang

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Maar het gemeentebestuur heeft de gemeenteraad altijd om uitspraken gevraagd over het gehele project, en niet specifiek over de investeringen in het stadion. Maar daarmee kan het college ook niet duidelijk maken of er een publiek belang is gemoeid met de investering in het stadion. Bij het aangaan van een deelname in een private onderneming moet de gemeente echter wel kunnen aantonen dat het een maatschappelijk belang dient, dat uitsluitend door overheidsinvesteringen van de grond kan komen.

Risico

Hoewel het gemeentebestuur de governance en toezicht op het project in goede afspraken, risicobeheersing en controlestructuren heeft vastgelegd, is er wel een risico. De druk op Feyenoord neemt toe door de coronacrisis, en zal de beheersbaarheid van het project moeilijker worden, denkt de Rekenkamer. ´De samenwerking is dermate hecht dat het risico ontstaat dat de gemeente meer verantwoordelijkheid op zich neemt dan strikt bij haar publiekrechtelijke en adviesrol past.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reactie

In een reactie laat het stadsbestuur weten zich niet te herkennen in de kritiek van de Rekenkamer. ‘Wij zijn van mening dat we met het doorlopen van het proces niet alleen in de geest van het beleidskader hebben gehandeld, maar dat dit proces zelfs uitgebreider en intensiever is geweest dan een gebruikelijke wensen- en bedenkingenprocedure met de raad.’ Het college stelt dat het nieuwe stadion altijd een onlosmakelijk onderdeel is geweest van de gehele gebiedsontwikkeling van Feyenoord City.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap

Ik ben al vanaf mijn 9e jaar voor Feyenoord, dat toen nog Feijenoord heette maar overheidssteun aan het betaald voetbal is mij, gelet op de salarissen bij de topclubs, al jaren een doorn in het oog. Als de clubs die willen betalen moeten ze dat zelf weten maar de belastingbetaler hoeft daar toch niet aan bij te dragen.
Als Feyenoord structureel wat beter op zijn centen had gepast, hadden ze zelf voor dat stadion kunnen sparen.

Op 10 juli 2020, 08:16

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in