Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brabant bereidt zich voor op groei woningmarkt

Dat komt niet door de bevolkingsgroei, maar door de dalende gemiddelde woningbezetting: de trend dat mensen vaker en langer alleen of met tweeën in een woning wonen.

01 januari 2014

Hoewel de nieuwbouwmarkt voor woningen landelijk komend jaar waarschijnlijk blijft krimpen, bereidt Noord-Brabant zich op voor een flinke bouwspurt. In de regio Hart van Brabant zijn tot en met 2022 circa 17.300 woningen extra nodig, volgens de provincie en gemeenten in de regio (Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk).

Minder mensen in een woning

De extra woningbehoefte komt niet door de bevolkingsgroei, maar door de dalende gemiddelde woningbezetting: de trend dat mensen vaker en langer alleen of met tweeën in een woning wonen, aldus de partijen die afspraken maakten over nieuwe bouwplannen. De uitvoering daarvan zal een hele opgave worden. Door de financieel-economische crisis en de verminderde investeringsmogelijkheden voor woningcorporaties is het aantal nieuwe initiatieven voor woningbouwprojecten in de regio verder afgenomen, meldt de provincie.

Kwalitatieve vraag verandert

‘Structurele veranderingen zorgen voor een heroriëntatie van de woonconsument en een andere kwalitatieve vraag naar woningen, zoals meer huur en goedkoper segment. Het is aan de gemeenten om samen met ontwikkelaars, corporaties en de woonconsument zelf hun nieuwbouwprogramma zo goed mogelijk te laten aansluiten op de actuele woningbehoefte vanuit de markt’, aldus Noord-Brabant.

Wonen met zorg en welzijn

Komend jaar maakt de regio een woningbehoefteonderzoek.  In de Regionale Agenda Wonen van regio en provincie is ook afgesproken te kijken naar speciale thema’s als wonen met zorg en welzijn, huisvesting arbeidsmigranten en verduurzaming bestaande woningvoorraad.

ING voorspelt dalende bouwproductie

Volgens de laatste prognoses van ING Economisch Bureau blijft ook in 2014 de nieuwbouwproductie van woningen dalen. Door de zeer beperkte economische groei in 2014 zal het aantal verkopen van nieuwbouw stabiliseren op het huidige lage niveau. Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen is in 2013 verder gedaald. Tot 2020 groeit het aantal huishoudens nog flink, voorspelt ING. Hierdoor zal op middellange termijn de vraag naar nieuwbouwwoningen weer aantrekken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie