De politie klaagt dat er steeds meer illegaal en gevaarlijk vuurwerk in omloop komt, omdat mensen steeds hardere knallen willen horen. Op het platteland bestaat daar al ongeveer een eeuw een alternatief voor: carbidschieten. Dat geeft enorme knallen en is in vrijwel alle gemeenten op oudejaarsdag wel toegestaan, al gelden er wel veiligheidsvoorschriften.
Gemeenten nemen carbid schieten in apv op
Tientallen gemeenten hebben het afschieten van carbid in de Algemene Plaatselijk Verordening (apv) opgenomen. Carbid schieten wordt vaak…
Noorden, oosten en zuiden
Tientallen gemeenten in het noorden, oosten en zuiden van het land hebben de regels voor carbidschieten opgenomen in de algemeen plaatselijke verordening (apv). ,,Het is een leuke traditie, maar er zijn grenzen'', schrijft de gemeente Steenwijkerland op de website. ,,Explosies die zo hard zijn dat de huizen in de buurt staan te trillen, gaan natuurlijk te ver. Daarom is schieten vanuit een lege gier- of gastank, wat de laatste jaren wel gebeurt, verboden.''
50 liter maximum
Carbidschieters vullen een lege melkbus met water en een stuk carbid. Carbid is een calciumacetylide, een verbinding van koolstof en calcium. Als de kalkachtige brokken nat worden, vormt zich een explosief gas. De kunst van het carbidschieten is precies de juiste verhouding carbid en water in een bus te stoppen en het gas op exact het goede moment te ontsteken. Dat explodeert met een oorverdovende klapper, waarbij de deksel van de melkbus honderden meters wegschiet. Een melkbus met een inhoud van 50 liter is overal het maximale formaat dat mag worden gebruikt.
Kan geen kwaad
In het Groningse Zevenhuizen, maar ook op tal van andere plaatsen, bestaat een speciale carbidclub. Die maakt er een sport van zoveel mogelijk melkbussen na elkaar te laten knallen. Dit jaar staat er een batterij van 100 bussen opgesteld. In het Brabantse Megen is zondag zelfs een kampioenschap carbidschieten. ,,Het is een volksvermaak en het kan in de weilanden niet zoveel kwaad'', vinden gemeente en organisatie.
Niet binnen bebouwde kom
Maar er komen elk jaar wel meer klachten binnen over geluidsoverlast. De Partij voor de Dieren in enkele gemeenten wil een verbod, omdat vee en huisdieren teveel lijden onder het lawaai. In vier Twentse gemeenten gaat de politie de komende vier dagen extra controleren op naleving van de regels. ,,Binnen de bebouwde kom onmiddellijk stoppen, anders volgt een bekeuring'', zo wordt gewaarschuwd.