ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Realisatie uitstootvrij wegverkeer​​​​

Laadinfra realiseren belangrijk.

30 juni 2022
Laadinfra realiseren

De mobiliteitstransitie is volop in gang, steeds meer steden voeren een zero-emissiezone in, met oog om in 2050 de ambitie waar te kunnen maken volledig uitstootvrij wegverkeer te hebben. Niet alleen personenauto's, maar ook het openbaar en logistiek vervoer moet overgaan op elektrisch. Deze transitie naar elektrisch vervoer gaat gepaard met een dekkend netwerk van laadpalen.

Sinds 1 maart werkt Josefien Van Reeuwijk bij Zuid-Limburg Bereikbaar (ZLB) mee aan het project laadinfra, waarbij de focus ligt op de realisatie van laadinfra op private en semipublieke terreinen in Maastricht. De Zero-Emissie-Stadslogistiek moet realistisch en haalbaar zijn voor ondernemers. Josefien: "Bij ZLB denken we graag mee vanuit de praktijk. Waar zit de laadbehoefte? Waar moeten laadpalen komen te staan? Waar kan slim worden samengewerkt om gezamenlijke laadambities te realiseren?"
 
"Bij de verkenning naar laadbehoefte wordt ook gekeken naar het toepassen van Slim Laden. Slim Laden vormt een belangrijke oplossing voor stroomtekorten die kunnen ontstaan wanneer er te veel voertuigen tegelijk stroom vragen. Je kunt je misschien voorstellen dat een energienetwerk niet oneindig stroom kan leveren met hetzelfde vermogen", geeft Josefien aan.
 
Aan de hand van laadbehoeften kunnen profielen worden opgezet waarop kan worden geanticipeerd. Je kunt laden spreiden over de tijd, maar je kunt ook bi-directioneel laden, waarbij voertuigen stroom kunnen leveren aan een energienetwerk en als stroomopslag kunnen dienen. Een andere innovatie op het gebied is de mogelijkheid om tijdens het wachten voor het rode verkeerslicht, via een inductieprincipe, je auto op te laden voordat deze weer op groen springt.
 
Josefien: "Er zit veel potentie in de ontwikkelingen rondom laadinfra, je doet er goed aan hiervan op de hoogte te blijven en je te oriënteren in hoe jij je kan voorbereiden op uitstootvrij wegverkeer!"

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.