ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Kabinet kent nieuwe aardgasvrije proeftuinen toe

14 gemeenten krijgen een rijksbijdrage voor het aardgasvrij maken van een dorp, buurt of wijk.

21 maart 2022
Aardgasvrije proeftuinen

Het kabinet heeft onlangs bekend gemaakt welke 14 gemeenten een rijksbijdrage krijgen voor het aardgasvrij maken van een dorp, buurt of wijk. In dit Programma Aardgasvrije Wijken worden belangrijke ervaringen opgedaan en dit draagt bij aan het opschalen en versnellen van de energietransitie. Wat zeker in deze tijd heel belangrijk is. Hoe eerder we minder afhankelijk worden van het aardgas, hoe beter.

Onder de toegekende 14 gemeenten vallen de gemeenten De Bilt en Westerkwartier. Aan beide aanvragen hebben verschillende Procappers gewerkt aan de coördinatie en inhoudelijke planvorming. Boy Zelle voor de aanvraag van De Bilt en Johan Duut en Floor Leeftink voor de aanvraag van Westerkwartier, welke is beoordeeld met een ‘zeer goed’.

Westerkwartier

‘Fantastisch!’, reageert de Groningse wethouder Hielke Westra. ‘Met de toekenning van deze proeftuin kunnen we als gemeente versneld gaan ontdekken en leren hoe we onze dorpen aardgasvrij kunnen maken’. 

De gemeente Westerkwartier (Groningen) is één van die gemeenten met een proeftuin voor de dorpen Midwolde, Oostwold en Lettelbert (MOL). De MOL-dorpen staan bekend als drie actieve dorpen en maakten vorig jaar samen met de gemeente en hulp van het Warmte Transitiecentrum Groningen (WTCG) een plan. 

Lees meer over de plannen via deze link.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.