ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Inductie introductie — koken zonder gas

Op een bijzondere manier overstappen.

09 september 2022
Inductie

Met het team van ‘Gasvrij Gorecht’ werken Johan Duut en Charlotte Rodenboog de Haas aan het aanleggen van een warmtering in Hoogezand. In het project werken de Gemeente Midden-GroningenWaterbedrijf Groningen Duurzaam, Eska Hoogezand en de woningcorporaties De Reensche Compagnie, Groninger Huis, Lefier en Woonzorg Nederland samen.

Sinds vorig jaar kunnen bewoners al op een bijzondere manier overstappen op inductie. Zij kiezen zelf hun leverancier, terwijl de rekening voor het kooktoestel en het aanpassen van de meterkast tot 1.000 euro wordt betaalt door het project. Inmiddels heeft meer dan de helft van de 900 huishoudens zich aangemeld. Naast de subsidieregeling worden er workshops gegeven om te leren koken op inductie.

Voor de warmtering wordt gebruik gemaakt van restwarmte van ESKA. Daarnaast moet er een goede back-up zijn, voor als de fabriek stil ligt of er zelfs mee zou stoppen. Hier wordt op dit moment een ontwerp voor gemaakt. “Het is erg leuk met deze puzzel van gebouweigenaren, aansluitingen, warmteleidingen, warmtecentrale en warmtebronnen bezig te zijn. Er komt veel bij kijken. De puzzel levert eind dit jaar een definitief ontwerp op. Bewoners hebben vervolgens het laatste woord: zij moeten instemmen met het aanbod en tarief.”, aldus Johan.

Ondertussen is Woonzorg Nederland al gestart met het verduurzamen van woningen. De andere woningcorporaties volgen in 2023. “Daarnaast willen we particuliere woningeigenaren helpen bij het verduurzamen van hun huis. Zo maken we Gorecht-Noord klaar voor de toekomst.”

Meer weten over het organiseren van een warmteproject?

Johan en Charlotte praten je graag eens bij. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Oh ja dus het wordt al uitgevoerd maar men heeft het ontwerp nog niet eens klaar en die backup bestaat niet. Laat staan straks tijdens de komende extreme energie armoede.